Foto: SVT/Privat

Polisen vill att fler vågar hjälpa

Publicerad

 I vinter har flera personer hittats döda utomhus efter snöfall i länet. Polisen tror att vi kan vara rädda för att hjälpa till.

Det var efter det hårda snöovädret torsdagen den första februari som fyra människor hittades döda utomhus i Västernorrland. I ett av fallen larmade ingen SOS fast mannen kämpade med att få ut sin bil från parkeringen mitt på dagen i ett bostadsområde i Sundsvall.

– Det blir en högst personlig reflektion och erfarenheterna som polis och det jag har upplevt under åren. Men kan det vara så att vi kan vara rädd att hjälpa till och våga sticka ut. När vi har utbildning i grannsamverkan försöker vi få fler att våga ta steget och vara den första som hjälper, då vågar säkert andra vara med, säger Josef Wiklund lokalpolisområdeschef Medelpad.

Vad hade man önskat i en sådan här situation som hände den här torsdagen?

-  Oj, det är många saker framför allt för de anhöriga och säkert vittnena själva kan önska. En annan dag på året så kanske det här hade varit så uppseendeväckande och märkligt att fler reagerat. Men just den här dagen, med snöovädret, kanske det inte var en tillräckligt stor avvikelse för att reagera som medmänniska, säger Josef Wiklund.

Taxiresa utreds

De andra tre dödsfallen inträffade i Kramfors, Härnösand och Bjästa. Fallet med den 75-åriga kvinnan i Kramfors som skjutsades med sjuktaxi till hemmet under torsdagskvällen, men sedan hittades död utomhus, är under utredning för att se om någon kan ställas till ansvar för det som skett.

I Bjästa hittades en 76-årig kvinna vid sitt hus efter snöskottning och i Härnösand påträffades en man utanför entrén till sin bostad. I inget av dessa två fall misstänker man något brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet