Här i sitt pressmeddelande far Gymnastikförbundet med osanning. Det gjordes aldrig någon utredning och den psykolog som ska ha gjort den så kallade utredningen tvår sina händer.

Förbundet for med osanning – någon utredning gjordes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Gymnastikförbundet uppger nu att de slarvat med uppgifter om tränarens lämplighet. Den så kallade utredning som kom fram till att tränaren var olämplig gjordes aldrig. Nu hänvisar de till en samlad bedömning av tränaren.

Så lät det inte i februari 2019 när tränaren stängdes av. Då uppgav Gymnastikförbundet att man valt att stänga av tränaren sedan en psykolog kallats in för att utreda den träningsmiljö i Örnsköldsviks Gymnastikklubb där tränaren varit verksam.

I ett pressmeddelande skrev förbundet: ”Slutsatsen är tydlig – tränaren kan inte bedömas som lämplig att träna barn och unga”.

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Viktigt underlag

Nu backar Gymnastikförbundet från sina tidigare uppgifter. Pressmeddelandet har nyligen – ett drygt år efter publiceringen – skrivits om och den tidigare tillförordnade generalsekreteraren hänvisar till slarviga formuleringar. Psykologen hade fått uppdraget att genomföra psykologsamtal med barn och unga i föreningen som skulle resultera i en förstudie. Men fortsättningen, den tänkta utredningen gjordes aldrig.

– Det var olyckligt att vi hänvisade till den psykologiska bedömningen som utredning och rapport. Det är också olyckligt att man uppfattar det som den enda grunden för vårt agerande eftersom det rörde sig om en samlad bedömning, säger tidigare tf generalsekreteraren Pia Josephson.

Oro för barnen

SVT: Men den så kallade utredningen har ju varit en viktig del i hela processen kring tränaren. Nu visar det sig inte finnas någon utredning, hur kommer det sig?

– Det finns ingen utredning men det finns en psykologisk bedömning av ungas välmående och den tillsammans med det vi hört och fått oss till livs tidigare ledde till vår bedömning att tränaren är olämplig, säger Pia Josephson.

SVT: Har ni i idrottsrörelsen kompetens att hantera de här frågorna?

– Idrotten har fortfarande inte ett regelverk som är ändamålsenligt för den här typen av frågor, men viljan och kompetensen finns, säger Josephson.

Sjukvårdssekretess

Den psykologiska bedömningen omfattade tolv barn, den utpekade tränaren samt ordföranden och två styrelseledamöter i Örnsköldsviks Gymnastikklubb. Dock ingen i tränarens nya klubb, Höga Kusten Gymnastikklubb. Psykologsamtalen har omfattats av sjukvårdssekretess men fem personer i förbundet har läst psykologens rapport.

Pia Josephson betonar att Gymnastikförbundets fokus har varit att värna barnens välmående. Det fanns en oro över hur barnen mådde och det ville man gå till botten med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet