Det är sju år sedan Sarah fick hjälp att fly Afghanistan och den våldsamme man hon blivit bortgift med. Men fortfarande vet hon inte om hon får stanna i Sverige. Hennes ärende ligger i Europadomstolen. Foto: SVT

Fortfarande oklart om Sarah får stanna efter sex år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är sex år sedan Sarah med hjälp av släktingar lyckades fly från Afghanistan. Då hon var 15 år gammal giftes hon bort med en 11 år äldre man i Afghanistan. Hon drömmer om att bli ”en vanlig svensk tjej” och nu står hoppet till Europadomstolen för att få stanna i Sverige.

Sarah berättar hur mannen hon giftes bort med kontrollerade hennes liv, hur han slog henne och hotade henne till livet. Sara beskriver sin roll i äktenskapet som att vara en slav.

När Sarah kom till Sverige var hon fortfarande djupt troende muslim. Men åren förändrade henne och när SVT Västernorrland träffade henne i Kramfors för fyra år sedan var hon uttalad ateist.

Flera avslag

Trots omständigheterna har Migrationsverket gång på gång avslagit hennes ansökan om att få stanna i Sverige. Till sist beslutade Europadomstolen att ta upp hennes fall.

Där har inget beslut kommit ännu och Sarah vet alltså inte om hon kan stanna i Sverige.

Saknar personnummer

Att inte vara svensk medborgare innebär en rad problem för Sarah. Hon har inget personnummer vilket bland annat är viktigt om hon tänkt studera. Där måste numret uppges för att ens kunna logga in i universitetets system.

”Mitt land”

Att talibanerna nu tagit över hela Afghanistan skulle kanske kunna innebära att Sarahs chanser att få stanna i Sverige kommer att öka.

– Jag vill inte tänka på det. Att 35 miljoners liv nu blir förstört och att just mitt liv ska räddas. Jag kan inte tänka så. Det är mitt land också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.