Fusk och stordrift slog ut småföretag

Uppdaterad
Publicerad

Företaget har vuxit snabbt med tuffa metoder och i kölvattnet har lokala småföretag förlorat sina kunder och slagits ut.

Fruktföretaget med Knivsta som hemort har på några få år blivit en stor aktör inom en växande bransch, men enligt Livsmedelsverket är det en framgång som byggt på systematiskt fusk. Företaget är anmält för bedrägeri sedan det visat sig att man fuskat med vikterna på den frukt som levererats till kunderna. Företaget har också levererat konventionell frukt som dyr ekologisk frukt.

Frukt – skattefri förmån

Frukt på jobbet är en skattebefriad personalförmån på många arbetsplatser och branschen omsätter hundratals miljoner.

Fruktfusket

En framgångsrik snabbväxare är fruktföretaget i Knivsta som på fem år gått från en omsättning på 35 miljoner kronor till 75 miljoner genom att specialisera sig på statliga verk och myndigheter. Genom ett nät av filialkontor i Knivsta/Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Sundsvall och Umeå har företaget kunnat delta i centrala anbud och leverera till stora myndigheter som Skatteverket och Arbetsförmedlingen. I sina boskslut har företaget också kunnat redovisa en bra vinst.

Anställda från Samhall

Vid filialen i Sundsvall har det bedrägerimisstänkta företaget också tagit in statlig personal från Samhall för att sortera frukten till myndigheterna.

Samtidigt har lokala leverantörer förlorat sina statliga kunder på orten. Företag har slagits ut eller tvingats göra sig av med anställda.

– Vi har inte en chans att vara med på de stora statliga anbuden. De priser som företaget tagit ut finns inte i vår värld. Ett kilopris på 15,10 för ekologisk frukt är långt under vårt inköpspris och är så lågt att det borde ha väckt misstankar, säger Anders Forsberg som är lokal fruktföretagare i Sundsvall.

Bluffat bort 67 ton frukt

En tidigare anställd i företaget berättar för SVT att man sällan vägde de fruktkorgar som levererades ut till kunderna utan plockade i korgarna efter en färdig plocklista. Livsmedelsverkat har gjort kontrollvägningar och 12 av 14 fruktkorgar visade sig väga för lite i förhållande till vad som var avtalat. Livsmedelsverket har själv varit en kund och i en korg i december som skulle ha innehållit 50 kilo saknades 6,3 kilo. Livsmedelsverket bedömer att företaget fuskat bort 67 ton frukt på det här sättet.

En tidigare anställd i företaget har också berättat att det ofta inte gjordes någon skillnad mellan vanlig frukt och ekologisk fruk. Den största skillnaden fanns i fakturan som saltades när den vanlig frukt levererades som som ekofrukt.

Bristande kontroller

Det här ska inte kunna inträffa eftersom företag som hanterar ekologiska livsmedel kontrolleras av kommunerna, Livsmedelsverket och kontrollorganet SMAK. Livsmedelsverkets utredning har dock visat att företagets filialer varit helt okända för myndigheterna och därför aldrig kontrollerats.

Företaget har inte heller levt upp till kraven att redovisa balansen mellan inköpta och sålda mängder av ekologisk frukt. I branschen säger konkurrenter att företaget verkar ha sålt mer ekologisk frukt än vad som funnits tillgängligt på marknaden.

Livsmedelsverket menar att det rört sig om ett systematiskt fusk vilket inneburit ”mycket stora ekonomiska vinster för företaget”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fruktfusket

Mer i ämnet