Mittuniversitetet nobbar fuskfrukt

Uppdaterad
Publicerad

Mittuniversitetet blir först ut att säga upp avtalet med det bedrägerimisstänkta fruktföretaget. Nu riskerar företaget att svartlistas från all statlig upphandling i framtiden.

I dagarna har Mittuniversitetet sagt upp avtalet med det fruktföretag som nu utreds för omfattande bedrägerier.

– Orsaken är helt enkelt att kvaliteten varit för dålig. Företaget har varit våra leverantörer av personalfrukt under ett år men vi anser att frukten varit för dålig. Vi har haft en dialog med företaget utan att det skett någon förbättring, säger Lennart Johansson som är avdelningschef för campusservice i Sundsvall.

Fruktfusket

Dålig frukt

Mittuniversitetet är bara en i raden av statliga organisationer och myndigheter som kan ha lurats av företaget. Fruktföretaget med huvudkontor i Knivsta norr om Stockholm har etablerat sig runt om i landet och specialiserat sig på att lägga låga anbud på personalfrukt till staten. Bland kunderna finns de stora statliga verken.

Verksamheten omsätter 75 miljoner och har varit lönsam. Vinsten i det senaste bokslutet är nära fyra miljoner. Bra i Sundsvall har företaget levererat till tusentals statligt anställda vid Bolagsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Mittuniversitetet, Försäkringskassan med flera..

Ojusta metoder

Affärsmetoderna misstänks dock ha varit bedrägliga. I december anmälde Livsmedelsverket företaget sedan det visat sig att man levererat för lite frukt till sina kunder och dessutom misstänks för att ha levererat ekologisk frukt som visat sig vara konventionell frukt.

Regeringskansliet fick ekologisk frukt som vid analys visat sig innehålla bekämpningsmedel.

Konkurrensverket följer också fallet. Fruktföretaget har kunnat lägga låga anbud och i flera fall har leveranserna pågått i flera år utan att bristerna upptäckts. Samtidigt har man konkurrerat ut andra företag med ojusta metoder.

Viktigt med kontroll

 Konkurrensverket medger att det kan var svårt att skydda sig mot rena bedrägerier.

– Här måste man betona att de som köper tjänsten faktiskt har ett ansvar att kontrollera att man verkligen får det man beställt och betalar för, säger Martin Bäckström vid Konkurrensverket.

SVT: Men när Skatteverket beställer för leveranser till samtliga kontor i hela landet blir det väl svårt?

– Ja, det kan bli en utmaning men man har ändå ett ansvar att följa upp sina orders.

Lägsta anbud

Samtidigt menar han att man måste förhålla sig kritiskt till låga anbud. Det finns inget lag krav på att anta lägsta anbud.

– Förefaller priset lågt måste man ställa frågor och utreda varför. Får man inga nöjaktiga svar på sina frågor är det fullt möjligt att välja ett högre anbud, säger Bäckström.

För det aktuella företaget väntar nu inte bara en brottsutredning. Företaget riskerar att svartlistas från all statlig upphandling i framtiden vilket även kan komma att omfatta företagets företrädare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fruktfusket

Mer i ämnet