Sundsvalls tingsrätt

Fuskföretag fick nya statliga kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Rättshjälpmyndigheten och två domstolar i Sundsvall har tecknat nya kontrakt med ett företag som misstänks för bedrägerier.

Domstolsverket hjälpte till vid anbudsgivningen. Man var medvetna om att företaget har anmälts till åklagare och utreds för bedrägerier och brott mot livsmedelslagen.

– Vi var medvetna om att företaget misstänks för brott men så länge det inte finns en dom kan vi inte utesluta ett företag från en anbudsgivning. Vi har strikta regler att följa, säger Karin Nacke som är planeringsdirektör vid Domstolsverket.

Fruktfusket

Risk för skadestånd

Anbuden gällde leverans av frukt till till tre rättsliga myndigheter i Sundsvall; till Sundsvalls tingsrätt, Hyres och arrendenämnden samt Rättshjälpsmyndigheten. Chef för samtliga är lagman Robert Schött:

– Vi kände till företagets historia och granskade i samarbete med Domstolsverket vilka alternativ vi hade att agera utifrån. Företaget lämnade ett trovärdigt anbud och eftersom det rör sig om ett relativt kortvarigt kontrakt ville jag inte riskera skadeståndsanspråk från företagets sida, säger han till SVT Västernorrland.

Det aktuella företaget har sitt huvudkontor i Uppsalatrakten och omsätter 80 miljoner på ett leverera företagsfrukt till i första hand myndigheter. SVT har tidigare berättat historien om hur företaget dumpat marknaden och levererat frukt som prismässigt ligger långt under konkurrenterna.

Gifter i ekofrukten

I november i fjol väcktes dock misstankar om bakgrunden till de låga priserna. Bland kunderna fanns Regeringskansliet och Livsmedelsverket som bestämde sig för att undersöka innehållet i fruktkorgar och då stod det klart att företaget levererat mindre mängd frukt än avtalat och att den ekologiska frukten inte var särskilt ekologisk. Bland annat hittades otillåtna rester av bekämpningsmedel i frukten.

Företaget åtalsanmäldes av Livsmedelsverket som överlämnade en omfattande dokumentation av fusket och sedan åtta månader pågår en förundersökning om misstanke om bedrägeri och brott mot livsmedelslagen. Brottsutredningen har dock blivit liggande hos polis och åklagare i Uppsala.

Efterlyser hårdare straff

Orsaken är att straffskalan för matfusk inte sträcker sig längre än till böter vilket leder till att polisutredningarna har låg prioritet. Den fällande dom som Domstolsverket vill se innan man utesluter ett företag ur en anbudsgivning förefaller alltså långt borta.

Livsmedelsverket kräver nu hårdare straff och mer fokus på matfusket från polis och åklagare. Livsmedelsbedrägerier dyker ofta upp i nyhetsflödet och i Sverige har det fuskats med hästkött och felmärkta köttprodukter. Inom EU tros omfattningen på livsmedelsbedrägerierna uppgå till 400 miljarder kronor, enligt siffror från Europol.

Fängelse i straffskalan

Livsmedelsverket vill höja maxstraffet från böter till fängelse. En statlig utredning väntas komma med förslag om straffskärpningar efter årsskiftet.

– Skärpta straff är en viktig markering från samällets sida. Fusket är en hälsofara som kan skada människor men är också ett bedrägligt beteende på marknaden som måste stävjas, säger Kristina Ohlsson som är chefsjurist vid Livsmedelsverket.

Men Kristina Ohlsson lyfter fram fler skäl som har direkt bäring på det aktuella fallet med Domstolsverkets affärer med fruktföretaget. Domstolsverket hänvisar till att det saknades en dom mot det berägerimisstänkta företaget som vunnit laga kraft. Istället har brottsutredningen blivit liggande.

– Med fängelse i straffskalan kan rättssystemet använda kraftfullare metoder än om det bara finns böter i straffskalan. Då kan polis och åklagare gripa och anhålla misstänkta samt genomföra husrannsakningar i syfte att föra utredningen framåt. Med fängelse i straffskalan får den här typen av brott högre prioritet, säger Kristina Ohlsson.

Lågt pris – stora kunder

I den senaste upphandlingen begärde fruktföretaget 19 kronor kilot för den ekologiska frukt som skulle levereras till domstolarna i Sundsvall. Prisnivån ligger långt under konkurrenterna.

SVT: Förefaller inte det låga priset misstänkt?

– Det har jag inga synpunkter på. Vi har våra regler att följa, säger Karin Nacke vid Domstolsverket.

Företaget har levererat frukt till stora delar av statsförvaltningen: Utöver Regeringskansliet och Livsmedelsverket märks även Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Trafikverket, Domstolsverket med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fruktfusket

Mer i ämnet