Foto: TT

Hård kritik mot specialistvården i extern rapport

Publicerad

Det är besk kritik mot sjukvårdsorganisationen i länet som levereras i den externa rapport som Hälso- och sjukvårdsnämnden beställt av konsultbolaget Lumells.

Rapporten som var klar i mars levererar allvarlig kritik mot regionen på flera punkter. Några plus finns också med men bristerna dominerar i den 128-sidiga rapporten.

Även om Lumells bedömer att länsverksamheterna, som infördes 2013, är det mest ”ändamålsenliga sättet att organisera stora delar av specialistvården”, anser de att förändringar behövs.

Försämringar i patientsäkerhet

Samtidigt som specialistvården förändrades omorganiserade regionen den administrativa strukturen. HR och ekonomifunktioner centraliserades.

Lumells har gått igenom statistik som visar att länets resultat vad gäller patientsäkerhetsrisker och vårdskador försämrats, både i absoluta tal och i jämförelse med andra landsting mellan 2012 och 2017.

Stora problem med rekrytering

De skriver att det är svårt att analysera men skriver att det inte är otänkbart att den stora omorganisationen påverkat resultaten negativt. Men lyfter också fram de stora kompetensförsörjningsproblemen som en annan möjlig förklaring. De nämner också det bristfälliga sätt som införandet av länsverksamheterna skedde på.

Rapporten listar fler problem. T ex lyfter man fram bristen på en regiongemensam, långsiktig rekryteringsstrategi, rigida och långsamma processer för rekrytering, och ökad sjukfrånvaro.

”Som en återvändsgränd”

Dokumenthanteringssystemen beskrivs som tungrodda och enhetscheferna som intervjuats menar att beslutsprocessen är ”som en återvändsgränd”.

När det gäller ledning, styrning och uppföljning framkommer en otydlighet i beslut, från politiken ända ut till verksamheten vad gäller alla steg i beslutsprocessen.

Otydligt genomförande

Redan i februari 2017 sågade revisorerna allvarliga brister i förarbetet till förändringarna som skulle genomföras. Det fanns ingen projektorganisation, de tillsatta cheferna hade inte fått tydliga mål. Den bristande planeringen och otydligheten ledde till problem och bristande förankring.

Några saker blivit bättre

På plussidan nämns att samarbetet mellan länets orter utvecklats avsevärt sedan länsverksamheterna infördes. Ekonomifunktionen bedöms vara ett välfungerande stöd med stor förståelse för verksamheten. Till skillnad från HR-avdelningen som haft hög personalomsättning.

Däremot uppges samarbetet ha försämrats inom respektive sjukhus och mellan olika verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.