Kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) hoppas att erbjudande om körkort ska lösa en del av personalbristen inom hemtjänsten i Ånge kommun. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal kan få körkort betalt

Uppdaterad
Publicerad

Många som jobbar inom hemtjänsten saknar körkort. Det vill Ånge kommun ändra på. Kommunalrådet hoppas att tio anställda ska kunna erbjudas körkort innan årsskiftet.

Ånge kommun har svårt att få tag på personal till hemtjänsten. Särskilt under sommaren i år var det krisartat.

– Vi har lovat personalen att innan årsskiftet så ska vi komma ut och berätta hur vi ska lösa det, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S).

äldreomsorgen i Västernorrland

Han ser ett behov av att fler inom hemtjänsten har körkort. Avstånden mellan de äldres hem är ofta långa i kommunen.

Ser inget problem

– Om arbetstagaren säger att jag har inget behov av körkort, då är det upp till oss. Vi ser inget problem eftersom vi har en omställningsfond som skulle kunna ta tag i de här frågorna. Jag räknar att innan årsskiftet kanske vi erbjuder tio anställda körkortsutbildning.

Redan nu jobbar de med att dela upp hemtjänstområdena och göra dem mindre.

Personalbristen största problemet

– Det kan vara ett sätt att få till bättre scheman, så att det inte är så många olika personal som går till de äldre, fortsätter han.

Det stora problemet är bristen på personal.

 – Det står inte folk på kö och vill jobba i hemtjänsten. Arbetslösheten är historiskt låg, konstaterar Sten-Ove Danielsson (S).

Startat utbildning

Kommunen har startat en vårdutbildning för att utlandsfödda ska få en chans att komma in på arbetsmarknaden.

– De måste lära sig bättre svenska och få en vårdutbildning. Åtta har börjat och jag hoppas att det kanske blir 15 till våren, säger Sten-Ove Danielsson.

Vårdbiträdesutbildning räcker

Efter utbildningen har de möjlighet att få en fast tjänst inom kommunen eftersom reglerna har ändrats. Tidigare krävdes det undersköterskeutbildning. Nu räcker det med en utbildning till vårdbiträde.

– I somras hade vi 160-170 outbildade inne för att klara vården. Det måste vara ett mål att det ska halveras, menar han.

Fler vårdbiträden löser inte alla problem, eftersom de inte får ge mediciner och insulinsprutor till de äldre.

Digitala tjänster

– Hur ska vi få fler att ta på sig delegation och ansvar? Det måste också synas i lönekuvertet att man tar ansvar, säger Sten-Ove Danielsson.

Kommunalrådet ser digitala tjänster som en möjlighet att underlätta tillsynen nattetid och inte behöva ta bilen lika ofta.

– Med ny teknik kan man se vad som händer i hemmet, utan att behöva åka dit varje gång, säger Sten-Ove Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldreomsorgen i Västernorrland

Mer i ämnet