Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två tonåringar åtalas efter bilkraschen i Kramfors – riskerar fängelse Foto: SVT

Två tonåringar ställs inför rätta efter bilkraschen i Kramfors – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår efter den våldsamma kollisionen mellan två bilar i Kramfors har nu åklagaren åtalat de två unga män, 18 och 19 år, som körde bilarna. De misstänks för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik och riskerar ett kännbart fängelsestraff om de fälls. Ungdomarna själva nekar till brott.

Olyckan inträffade natten mellan den 7 och 8 september i fjol. Enligt polisens tes från första början i utredningen handlade det om ett så kallat ”chicken race”, där de två olycksbilarna körde i hög fart mot varandra på en raksträcka på riksväg 90 vid södra infarten till Kramfors.

Totalt fem personer fanns i de två bilarna och alla skadades i olyckan. En 16-årig flicka fick allvarliga skallskador och vårdas fortfarande på sjukhus.

”Kört i höga hastigheter”

Kammaråklagare Jenna Sourander menar att de två unga männen som körde bilarna varit grovt oaktsamma.

– Vi vet inte exakt i vilka hastigheter bilarna kört, men jag påstår att de i vart fall körts i mycket höga hastigheter. Det menar jag att jag kan bevisa utifrån de skador som blivit, säger Jenna Sourander till SVT.

Hon fortsätter:

– Jag påstår i min stämningsansökan att båda förarna varit likgiltiga inför andra människors liv. De har gjort ett medvetet risktagande som är allvarligt.

Riskerar flera års fängelse

Efter förhör delgavs de båda förarna, 18 och 19 år gamla, misstanke om grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Båda nekade till brott inledningsvis och det gör de fortfarande.

De båda riskerar nu fängelsestraff. Påföljden för grov vårdslöshet i trafik är fängelse i upp till två år, och grovt vållande till kroppsskada kan som mest ge fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet