Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att SVT hittat rester av kokain på samtliga krogtoaletter i Sundsvall som vi besökt förvånar inte Jocke och Tommy på Kris det minsta. – Det finns mycket av allt nu. Och det är lätt att få tag i, säger de. Foto: Fredrik Larsson SVT / SVT arkiv

Jocke och Tommy på Kris om knarket i Sundsvall: ”Obegränsat utbud – allt finns”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s test på flera restauranger i Sundsvall förra veckan visade att det fanns rester av kokain på samtliga av de krogtoaletter vi besökte.

För medlemmarna i stödföreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället, kommer uppgifterna om knarkandet på Sundsvalls krogar inte som nån överraskning.

Jocke och Tommy har båda bakgrund som kriminella missbrukare. Numera är de drogfria och jobbar för Kris.

– Vi finns här med öppna armar för att hjälpa dem som vill ta sig ur missbrukets mörker och gå samma väg som vi gjort, säger de.

Trots att de har lämnat missbruket med tillhörande småbrottslighet bakom sig får de rapporter om läget ”där ute” från vänner och bekanta som är kvar i missbruk.

– De säger att det finns hur mycket droger som helst att tillgå. Och det finns alla preparat man kan tänka sig. ”Man kan ju inte sluta nu när tillgången är så här stor”, sa en gammal kompis till mig nyligen, berättar Tommy med en bekymrad min.

Se och hör mer i videon här ovan.

Kriminellas revansch i samhället – Kris – startades i oktober 1997 och är en kamratförening bestående av före detta missbrukare och kriminella som försöker hjälpa varandra tillbaka in i samhället.

En av Kris grundidéer är att möta upp dem som friges efter ett fängelsestraff utanför anstaltsgrindarna. Föreningens motto är att finnas där för den som avtjänat sitt straff och är motiverad till en förändring av sitt liv.

Kris har en riksorganisation och består i övrigt av lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder. I dag har föreningen enligt egna uppgifter runt 5000 medlemmar. Omkring 900 av dem är stödmedlemmar – däribland kungaparet.

Kris finns även i Finland, Danmark, Ryssland och Vitryssland.

Källa: kris.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet