Foto: TT

Kirurgklinikens ledning om kritiken – ”Inga kommentarer”

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för kirurgkliniken vid Sundsvalls sjukhus vill inte kommentera uppgifterna om missförhållanden vid kliniken. SVT möts av tystnad när vi vill ställa våra frågor.

Det är uppenbart att situationen på kirurgkliniken blivit en het potatis i Region Västernorrland.

Möts av tystnad

När SVT söker upp ledningen för kliniken under en fikapaus så förblir våra frågor obesvarade. Såväl tillförordnade klinikchefen Åsa Mattsson Rumm som hennes företrädare Artur Jänes hänvisar till pågående utredningar inom ramen för sjukhusets avvikelsesystem.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Politikerna hänvisar till regionens tjänstemän men varken regiondirektören Hans Wiklund eller klinikledningen vill kommentera uppgifterna om interna konflikter och missförhållanden på kliniken.

Utredning granskad

SVT har granskat förhållandena på kliniken i en serie artiklar och inslag sedan regionen efter en internutredning avfärdat ett larm från en visselblåsare om grava felbehandlingar och en tystnadskultur på kliniken. Vår granskningen har visat:

* Att det i internutredningen riktats kritik mot en utpekad läkare.

* Att den utomstående utredaren upptäckte misstänkta ”systemfel” på kliniken, och..

* Att den utpekade läkaren själv larmat om ”anmärkningsvärda” händelser kopplat till en dödssjuk patient på kliniken och krävt en ny utredning för att bli rentvådd.

”Lång och sårig process”

Sjukhusledningen och Region Västernorrland kom emellertid till slutsatsen att visselblåsarens larm kunde avfärdas.

Sjukhusdirektören Lena Karlsson vidhåller att beslutet var riktigt, men säger samtidigt att utredningen varit en lång och sårig process som lett till löpande kontakter mellan sjukhusledning och klinik.

-  Ansvaret för hur det fungerar på kliniken ligger på klinikledningen. Framkommer det något i arbetssätt som behöver ses över ska det göras på kliniken, menar Lena Karlsson.

Klinikens ansvar

Behöver en översyn göras nu?

– Det är något jag får diskutera med verksamhetschefen. Det kan jag inte svara på här och nu.

Fotnot: Texten är ändrad avseende uppgiften om klinikledningens och Hans Wiklunds medverkan i en bandad intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet