Kommer ta veckor att lämna hamnen

Uppdaterad
Publicerad

I fredags konstaterades det att Ocean Gala visst ska ha ankringsförbud. Länsrådet Sten-Olov Altin hotade med att man tänker kalla på Kronofogdemyndigheten för att avhysa fartyget om de inte lättar ankar på måndag. Men nu, dagen innan, så har man fortfarande inte gjort några förberedelser att lämna hamnen. Det kan ta flera veckor, säger Floating Accommodations.

Det var i juni som flyktingfartyget Ocean Gala förtöjde i Utansjö Hamn. Planen var att fungera som ett asylboende för flyktingar. Man hade skrivit kontrakt med Migrationsverket – 800 000 kronor per dag skulle Floating Accommodations få betalt för sina tjänster. Men inga flyktingar har bott på skeppet, och snart efter att skeppet lade till så sade Migrationsverket att man drar sig ur affären – trots påskrivet kontrakt. Man menade att skeppet inte levde upp till alla krav.

Avhyser på måndag

Turerna fram och tillbaka har varit många. Migrationsverket har i sitt beslut att gå ur affären lutat sig tillbaka på länsstyrelsen som menar att hamnen inte är lämpad för att ta emot fartyg som Ocean Gala. Det beslutet har varit uppe i Mark- och miljödomstolen, som nu senast beslutade att även de gå på länsstyrelsens linje.

Asylbåt i Härnösand

– Om fartyget inte har lämnat hamnen på måndag har vi förberett en ansökan till Kronofogden om avhysning. Exakt hur det ska ske är upp till kronofogden, sade Sten-Olov Altin, länsråd, till SVT i fredags. 

Kommer ta flera veckor

Kjell Tandberg, delägare i Floating Accommodations, menade å sin sida att de inte godtar det beslutet. Han sade i fredags att skeppet kommer att ligga kvar – en inställning som betänketid över helgen inte förmått rubba. På söndagen hade man ännu inte gjort några som helst förberedelser att lämna Utansjö hamn. 

– Enligt vår uppfattning så kan inte Kronofogden avhysa fartyget, säger han. 

Inte heller går det att lämna hamnen med så kort varsel, menar han. Det kommer att ta minst flera veckor. 

– Vi räknar med att hamnägaren kommer att överklaga. Vi tror att domen är fel. Det är helt orimligt att en hamn inte ska kunna ta emot passagerarfartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet