Kommunalrådet efter revisorernas kritik: ”Det pågår en översyn av reglerna för representation”

Uppdaterad
Publicerad

Externa revisorer kritiserar otydliga rutiner, otillräcklig kontroll och bristande bokföringsrutiner kring resor och representation i Sundsvalls kommun. Nu ses reglerna för representation över.

– Redan innan den här rapporten kom så hade man på tjänstemannanivå tagit initiativ till att se över det här regelverket som rör representation, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Alla kommuner i länet, utom Sollefteå, har regler för representation. Men det är bara Örnsköldsvik som har tydliga beloppsgränser för vad representationen får kosta, i olika sammanhang.

Beloppsgränserna som ses över var tredje år i Örnsköldsviks kommun. Foto: SVT

Beloppsgränser eller inte?

I både Härnösand och i Sundsvall ses reglerna just nu över. Men trots att revisorerna skriver att kommunen bör fundera på att tydliggöra hur ofta man får representera och hur mycket det får kosta, vill Peder Björk inte föregå tjänstemännens utredning.

I dag saknas det systematisk kontroll av resor och representation i flera nämnder. Stickprov visar på brister i bokföringen av resor och representation i nämnder och kommunstyrelse.

Otillräcklig kontroll

I klippet här ovanför, kan du höra vad Peder Björk tycker att en middag får kosta.

Revisorerna bedömer att kommunstyrelse och nämnder bara delvis har en tillräcklig intern kontroll av resor, representation och arvoden.

Öppenhet och transparens

Det visar också den granskning vi gjort av kommunala Näringslivsbolagets interna representation, där det i flera fall saknas specificerade kvitton och syfte och deltagare i bokföringssystemet.

– Det är viktigt med öppenhet och transparens i både nämnder och kommunala bolag. Men i det fallet är det framför allt en fråga för Näringslivsbolagets styrelse att ta till sig det, menar Peder Björk (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.