Kommunrevisionens ordförande i Sundsvall, Rodney Engström (M) vill utbilda politiker och tjänstemän om viktiga gränsdragningar vid representation. Foto: SVT

Kommunrevisionens ordförande: ”Man har inte läst regelverket riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Rodney Engström (M), ordförande för kommunrevisionen i Sundsvalls kommun tycker att det är bra att bristerna kring resor, representation och arvoden framkommer så att det går att göra något åt dem.

– Det finns anledning och titta på det här. Kontroll ska man ha, men samtidigt ha förtroende för våra förtroendevalda, säger Rodney Engström (M).

I revisionsrapporten från EY (tidigare Ernst & Young) framgår flera brister i internkontrollen av resor, representation och arvoden i Sundsvalls kommun. De stickprov som gjorts visar på ”tämligen många fel och brister i hanteringen”.

Stress eller nonchalans?

– Jag vet inte om det beror på stress på arbetet eller nonchalans, menar Rodney Engström.

Det framkommer att Skatteverkets beloppsgränser för avdragsgill representation inte följs i hälften av de granskade fallen.

– Vi får väl titta på det. För vi har en policy i kommunen att vi ska ha ett tydligt språk.

Behöver fundera över muta och bestickning

Revisionsfirman föreslår regelbundna kontroller i förvaltningarna och ett tydliggörande av de övervägningar som behöver göras vid representation, för att undvika situationer som kan förknippas med muta och bestickning.

I klippet kan du höra hur Rodney Engström (M) vill komma tillrätta med bristerna. Här kan du läsa hela granskningsrapporten.

DET HÄR ÄR KOMMUNREVISIONEN

Kommunrevisionen består av sju förtroendevalda revisorer från olika politiska partier. De har till uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av kommunala nämnder, styrelser och kommunägda bolag.

Uppdraget handlar om att granska om verksamheterna gör det de ska, om skattepengarna används på ett bra sätt, om den ekonomiska redovisningen är bra gjord och stämmer och att nämnderna har tillräcklig kontroll av sin verksamhet.

(källa: Sundsvalls kommun)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.