Hör kommunalrådet om de bristande rutinerna kring representation och resor Foto: TT

Revisorer kritiserar Sundsvalls kommun – kontroll av resor och representation saknas

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera brister i internkontrollen inom Sundsvalls kommun och reglerna för representation är otillräckliga. Det framkommer i en revisionsrapport från en externa firma som menar att det kan skada allmänhetens förtroende för kommunen i stort.

Rapporten är beställd av kommunens förtroendevalda revisorer och gjord av firman EY (tidigare Ernst & Young)

– Det är en hygienfaktor att vi tittar på det här, säger kommunrevisionens vice ordförande Olle Åkerlund (S).

Följer inte Skatteverkets regler

Den stickprovsgranskning som gjorts visar att det finns ganska många fel och brister i bokföringen av rese- och representationskostnader. Till exempel följs inte Skatteverkets beloppsgränser för avdragsgill representation i hälften av de granskade fallen.

Flera oklarheter

Från januari till september uppgår representationskostnaderna till drygt en halv miljon kronor för kommunstyrelsen och nämnderna. Men enligt den redovisningsansvarige kan kostnaderna vara högre, eftersom det finns risk att summor belastas andra konton.

I granskningen framkommer bland annat att reglerna för representation inte är tillräckligt tydliga. Det är oklart om reglerna är kända för alla i kommunen. Det saknas i flera nämnder också systematiska kontroller av utgifterna för resor och representation och det är därför oklart om reglerna som finns efterlevs.

Föreslår årlig kontroll

Nuvarande regler säger att måttfullhet ska råda vid representation, några beloppsgränser finns inte.

Revisorerna anser att man bör överväga årlig kontroll av fakturahanteringen för rese- och representationskostnader. Stickprov visar nämligen att bokföringen av dessa kostnader delvis inte är förenlig med lagstiftning, Skatteverkets regler och kommunens regler. 

Förtroendefråga

Revisionsfirman menar att reglerna för representation och följsamheten till dessa kan påverka allmänhetens förtroende för den kommunala verksamheten.

– Det är en allvarlig fråga. Vi ska komma ihåg att varje gång vi har en utgift så är det skattemedel det handlar om, säger Rodney Engström (M), som är ordförande för kommunrevisionen.

Kommunalrådet om bristerna

Det är kommunstyrelsen som har ett övergripande ansvar för att se till att internkontrollen i kommunen är god. Hör vad styrelsens ordförande Peder Björk, säger om rapporten och kommunens rutiner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.