Några av reaktionerna kring våra publiceringar kring representationsreglerna i Sundsvalls kommun. Foto: skärmklipp

Tittarna reagerar på granskning av representation i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har den senaste tiden granskat representationen i Sundvalls kommun och specifikt på den interna representationen i kommunala Näringslivsbolaget. Flera brister framkommer i vår granskning och även i den rapport revisorerna skrivit kring reglerna och efterlevnaden i kommunen i stort.

”Moral och etik. När revisorer är kritiska ska regelverket vara tydligt. Bedrövligt. Vad sparas det på? Matlådor till äldre.”

 ”Kaffe och kaka räcker”

Det är några av reaktionerna vi fått efter att ha uppmärksammat bristerna kring representationen i Sundsvalls kommun. Revisorernas rapport i sin helhet kan du läsa här.

Fråga om moral

Vilka regler som finns för representation och hur de efterlevs kan påverka allmänhetens förtroende för den kommunala verksamheten även om den totala kostnaderna för representation, relativt sett, är begränsade.

Och att de moraliska och ekonomiska bitarna är viktiga kan vi se på de reaktioner vi fått när vi tittat på kommunala Näringslivsbolagets kostnader för representation, som ökat och där det inte alltid framgår syfte och vad man ätit och druckit.

”Betala ur egen plånbok”

”Ska inte vara någon representation alls, var och en betalar ur egen plånbok. Punkt slut, bäst för alla!” , är en av kommentarerna till nyheten om bristande kontroll.

Reaktioner på bristande kontroll av utgifterna för representation Foto: skärmklipp

”Behövs det representation i en kommun? Är inte det otidsenligt?” skriver en annan tittare.

Ifrågasätter beloppen

Någon tycker att 500 kronor, ja till och med 300 kronor för en middag är mycket. ”Många äldre får klara sig på den summan i flera dagar”, menar personen.

En annan anser att det är skrämmande hur lite revision det verkar finnas inom kommunal och regional verksamhet på det här området.

”Vill de representera så får de betala ur egen ficka. De ska se till att skattepengar går till det det är avsatt att gå till först. Vård skola omsorg. Riktig mat till äldre. ”

Inga kvitton- betala själva

Revisorerna konstaterar också att bokföringen av rese- och representationskostnaderna brister i flera av stickproven man gjort. I vår granskning av fakturor för representation hos Näringslivsbolaget saknas till exempel specificerade kvitton i flera fall.

”Inga kvitton – Betala själva. Sluta dalta.”

”Men då får dom väl bli återbetalningsskyldig att om inga kvitton finns. Svårare än så är det inte.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.