Fred Nilsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Härnösand kommun.

Fred Nilsson: ”En prioriterad politisk fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev publikrekord på Härnösands Stadsfest men dessvärre inkom över 20 anmälningar om sexualbrott, varav tre våldtäkter. Härnösands kommun uttalar sig nu i frågan.

Trots att festivalarrangörerna satt in ytterligare resurser för att sexualbrott inte skulle hända under lördagen så inträffade ändå ett ökat antal brott. Härnösands kommun säger att man i mitten på augusti ska träffa arrangörerna och polisen för att utvärdera och ta fram en plan för hur man ska göra under det kommande året.

– Jag förstår att arrangörerna känner sig frustrerade och ledsna. De arbetade verkligen hårt för att skapa en trygg och säker stadsfest. Både förebyggande inför festivalen och konkreta insatser under festivaldagarna. Frågan är så mycket större än ett arrangemang. Mäns syn på kvinnor är en samhällsfråga där vi som kommun tillsammans med polisen och företagen måste arbeta tillsammans, säger kommundirektör Sofia Pettersson.

ofredande i härnösand

En politisk fråga

Från politiskt håll säger man att man inte kommer att acceptera det som hänt.

– Kvinnors trygghet i Härnösand är en prioriterad politisk fråga och vi måste arbeta ännu hårdare för ett jämställt och tryggt samhälle, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ofredande i härnösand

Mer i ämnet