Förhoppningarna var stora när företaget Bolooba etablerade sig i Långsele för drygt ett år sedan.
Enligt företagets VD, George Papageorgiou, skulle det finnas drygt 100 anställda på plats i Långsele inom loppet av ett år.
När nu konkursen är ett faktum är det åtta anställda som berörs, enligt konkursförvaltaren Jakob Callmander.
Företaget tog över gamla Bromsbandsfabriken i Långsele för att få plats för de utrymmeskrävande raderna av dataservrar, men redan i höstas började de första tecknen komma på att företaget fått problem, framför allt med stigande kostnader för elektricitet.
Kryptovaluta – ett av skälen till konkursen
Företagets roll i de komplicerade men framförallt oerhört energikrävande processerna att framställa Bitcoin, en s k kryptovaluta, har bidragit till de ekonomiska problemen, enligt konkursförvaltaren.
– Samtidigt som värdet på Bitocoin rasat, så har priset på el stigit rejält, säger Jakob Callmander,
Vid enstaka tillfällen har kostnaden för elström legat på 150 000:- per dygn, och det är också energibolaget E-on som är den enskilt största fordringsägaren med krav på mellan 5 till 6 miljoner kronor på Bolooba.
Tolkning av skatteregler en kalldusch
Skatteverkets tolkning av reglerna för energiskatt kom också som en kalldusch för företaget.
Det är bara företag som äger all sin utrustning själva som har rätt att få rabatt på energiskatten, menade Skatteverket.
Övriga, som exempelvis Bolooba, är sk co-locationföretag som tillhandahåller lokaler och energi, men som inte själva äger servrarna, datorerna, skulle efter årskiftet inte få del av skatterabatten, slog Skatteverket fast.
– Företaget hade räknat med att få tillbaka 3 till 4 miljoner kronor på energiskatten, säger Callmander.
Stora kostnadsökningar
När SVT besökte anläggningen i januari menade menade ansvariga på företaget att skatteverkets beslut skulle lägga en död hand över branschen. Björn Wiklander på Bolooba i Långsele befarade att Skatteverkets tolkning av reglerna skulle innebära kostnadsökningar på runt 30 procent för företaget. Han menade också att intresset från utländska företag att investera i Sverige skull svalna betänkligt.
Kommunens investering: 10 miljoner
Frågan är också hur konkursen drabbar Sollefteå kommun som nyligen klubbade en satsning på runt 10 miljoner kronor för att underlätta etableringar av just datorhallar i området.
– Förhoppningen är att vi får riktigt många arbetstillfällen på plats så att vi kan utöka samhällsservicen, sa kommunalrådet Johan Andersson till SVT efter beslutet om kommunens investering.
Kommunen skulle investera i – bland annat- vägar, nedgrävda elledningar och kabel för fiber.
fotnot: 1 bitcoin är i dagsläget ( 11:e mars) värd drygt 3 800 dollar. För ett drygt år sedan var värdet nästan 10 000 dollar.