Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Christer Gustafsson, Korpbergets juridiska ombud, om hur behandlingshemmet ser på saken. Foto: privat, SVT

Korpbergets behandlingshem anser inte att de har någon skuld i dödsfallet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Melvin Sonnes död har Korpbergets behandlingshem anmält händelsen enligt lex Sarah, och skriver bland annat att han fick regelbunden tillsyn.

19-årige Melvin Sonne dog efter att ha tagits in på Korpbergets behandlingshem i Kramfors och där blivit medvetslös.

Enligt Korpbergets ombud Christer Gustafsson, biträdande jurist på Nichols & Co Advokatbyrå, pågår en intern utredning och de vill vänta tills den är klar innan man gör några andra uttalanden.

Intern utredning pågår

– Som det ser ut just nu så finns det egentligen ingenting att säga mer än att de anser inte att de bär någon skuld till händelsen, säger Christer Gustafsson.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Korpberget bland annat att de ville skicka Melvin på avgiftning men att han vägrade. I dialog med läkare kollades blodtryck och puls, och han ska ha tittats till regelbundet av personal. Vid en tillsyn när han sovit nästan ett dygn upptäcktes att han hade svårt att andas, och ambulans larmades.

Åtgärdspunkter

I Korpbergets anmälan till IVO anges även flera åtgärder för att förhindra att liknande missförhållande uppstår igen. Bland annat har man ändrat i rutinerna för inskrivning av patienter: Personer ska inte få sova mer än 12 timmar och läkare ska kopplas in vid inskrivningar och tillsyn. En pulsoximeter har köpts in för att kunna säkerställa syresättningen i blodet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dog drogpåverkad på behandlingshem

Mer i ämnet