Kräver Anders L Johansson på svar

Publicerad

Efter att Lena Thelins bandade samtal blivit kända kräver nu Lars-Gunnar Hultin (V) att åklagarkammaren återupptar brottsutredningen och granskar Anders L Johanssons roll i den så kallade Thelinaffären.

På fredagen skickade Lars-Gunnar Hultin (V) in sin begäran till åklagarkammaren i Sundsvall. Som gruppledare för vänstern vill han att Anders L Johanssons och Inger Bergströms agerande när Lena Thelin fick det omdiskuterade avtalet utreds i detalj.

Vägrar svara

Så sent som på torsdagen försökte SVT ställa frågor till Anders L Johansson om sin roll i Thelinaffären men han vägrar envist att svara. Lars-Gunnar Hultin gör nu ett nytt försök att få åklagarkammaren att gå till botten med hans roll.

Förundersökning lades ner

Redan förra sommaren gjorde Hultin en polisanmälan av affären som senare också följdes upp av en begäran från Region Västernorrland att åklagare skulle granska fallet. I båda fallen lades förundersökningarna ner.

Vilka som hördes av polisen har dock inte framkommit. Än mindre vad de i så fall sagt:

– Jag har med hänvisning till sekretess nekats insyn i hur utredningarna utfördes eller vad polis och åklagare kom fram till när det gällde Inger Bergströms och Anders L Johanssons agerande, säger Hultin.

Nya uppgifter

Sedan dess har det framkommit nya uppgifter som enligt Hultin borde utredas; att Lena Thelin i hemlighet ska ha bandat samtal som styrker bilden av att hon utsatts för kränkningar från Johanssons sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.