Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länets kommuner har börjat utreda belysningsfrågan inför stundande elpriskris. I Sundsvall har man börjat byta gatlyktor till LED-armaturer, berättar Ataniyaz Ataniyazov, belysningsansvarig i kommunen. Foto: Abdullatif Haj Mohammad / SVT

Tänt eller släckt? Så tänker kommunerna om utebelysningen

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna i vinter väntas bli rekorddyra, något som tillsammans med rådande inflation kan skapa ett ekonomiskt tufft läge för länets kommuner. SVT ringde därför runt till länets kommuner för att höra hur de själva tänker om en av alla energitjuvar: belysningen.

I Västernorrland kryllar det av gatlyktor, bara i Örnsköldsvik kommun lyser cirka 18 500 ljuspunkter längs gator och vägar. Dock har den stundande elpriskrisen gjort att flera kommuner blivit tvungna att se över hur man skulle kunna spara både pengar och el, samtidigt som samtal om just belysning, främst i kommunernas fastigheter, påbörjats.

Ledlampor istället för äldre armaturer

Vissa åtgärder har dock genomförts sedan tidigare, exempelvis har Ånge sedan ett par år tillbaka bytt samtliga gatulampor till ledlampor och för en dialog med fastighetsbolaget om automatiska sensorer i kommunens byggnader. Ingen kommun har uttryckt att några större besparingar kopplade till belysning varken är aktuellt eller på agendan, åtminstone just nu. 

I Sundsvall pågår bytet av gatbelysning som en åtgärd för att energispara.

– Vi köper och installerar nya led-armaturer som är energisparande och som redan kan spara 50 procent av energiförbrukningen, säger Ataniyaz Ataniyazov, belysningsansvarig för Sundsvall kommun.

Hör honom berätta mer i klippet.

Så svarar kommunerna om några åtgärder planeras för kommunens belysning:

Ånge – Mattias Robertsson Bly, kommunchef:

Vi har tidigare bytt alla gatulampor till ledlampor, för ungefär sju år sedan, men de håller inte riktigt. Ledlampor ska hålla 15 till 20 år enligt försäljarna men det gör dem inte i praktiken. Nu pratar vi med fastighetsbolagen med automatiska sensorer, det ser ju illa ut om det lyser hela tiden i ett kommunhus.  

Härnösand – Lars Liljedahl, kommundirektör:

Vi har haft ett arbete som pågått under flera år, om möjligt så accelererar vi det. Det handlar om att byta ut belysningen till armaturer som drar betydligt mindre el än de äldre modellerna som vi har idag. Vi tittar på nyare och resurseffektivare i både lokaler och på kommunens gator. Vi har inga planer på att minska eller begränsa belysningen i övrigt.

Timrå – Andreaz Strömgren, kommunchef:

Vi har påbörjat ett analysarbete kopplat till vägbelysningen, där vi ska se över behovet av åtgärder, vilket är kopplat till elpriserna framåt. Under de senaste två veckorna har vi börjat titta på det och ska ta beslut under kommande veckor.  

Sundsvall – Magnus Karlsson, fastighetschef:

För några veckor sedan fick min organisation i uppdrag att planera för olika scenario inför vintern på grund av elpriserna. Vi tittar på olika alternativ och eventuella begränsningar. Vi ansvarar för fastigheterna och kommer att ha en utgångspunkt om några veckor. Ingen vet egentligen hur det kommer att sluta, många gör prognoser om olika tänkbara händelser inför vintern, beroende på väder.

Sollefteå – Niklas Norden, kommunchef:

Vår utebelysning har vi inte fört någon diskussion om, både då det är ett fast pris på elen under 2022, men också för att vi är väldigt måna om den belysningen vi har ur bland annat en trygghetsaspekt. Viss oro finns var vi landar inför 2023. Jag kan inte garantera något, men vi planerar just nu inga åtgärder. I våra lokaler är merparten närvarostyrd belysning, det lyser alltså inte om vi inte är på plats.

Örnsköldsvik – Magnus Haglund, kommundirektör: 

Inte som jag känner till. En dialog om gatubelysningen har vi haft sedan tidigare, men då angående underhåll och inte elpriserna. Vi har pratat om besparing på olika delar men inte som akutåtgärder. Elförsörjningsfrågor tittar vi på, men vi har inte kommit igång med några åtgärder mer än allmän återhållsamhet. 

SVT har sökt Kramfors kommunchef, utan resultat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.