Foto: Pontus Lundahl, TT

Lång väntan på äldreboende i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på särskilt äldreboende är stor i 116 av Sveriges kommuner, där köerna är som längst hinner många dö i kön. I Sundsvall är väntetiden 117 dagar.

Tidningen Hem&Hyra har tagit fram siffror på väntetider till särskilt boende i Sverige. Längst väntetid har Perstorp, där får de gamla vänta 295 dagar på en plats. Enligt Socialstyrelsen dör en fjärdedel av de som flyttar till särskilt boende inom ett halvår. Det gör att många faktiskt hinner dö i kön.

Sundsvall placerar sig på 17 plats av Sveriges 290 kommuner. Väntetiden är här 117 dagar. Enligt lagen ska alla som beviljats ett särskilt boende få en plats inom tre månader.

Rättelse: Efter att artikeln publicerats informerar Sundsvalls kommun att Hem&Hyras siffror är gamla och att man sedan dess har öppnat två nya boenden. Dessutom påpekar man att man i Sundsvall har möjlighet att tacka nej till erbjudet boende men ändå kvarstå som behövande.

De siffror som nu gäller (för de 6 första månaderna) enligt kommunen är att kötiden i snitt är 86 dagar. Kommunen klarar alltså den lagstadgade gränsen med fyra dagar.

Straffas sällan

Många kommuner bryter mot lagen. Den genomsnittliga väntetiden är över tre månader i 35 kommuner. Men det är sällan som IVO, Inspektionen för vård om omsorg, straffar någon kommun med vite.

–De flesta kommuner gör en extra åtgärd när tre månader har passerat. Ofta utökar de hemtjänsten till den som får vänta, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO till Hem&Hyra.

Härnösand bäst i klassen

Kortast väntetid i Västernorrland har de äldre i Härnösand. Här är väntetiden bara 16 dagar, resultatet placerar kommunen på delad sjätteplats i topplistan över kortaste kön i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.