Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen, är oroad över situationen i länet Foto: svt

Länsstyrelsen larmar om coronaläget i Västernorrland: ”Betydande påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

I sin senaste prognos tecknar länsstyrelsen en mörk bild av läget i Västernorrland – läget är fortsatt allvarligt med en betydande påverkan på samhället, konstaterar man. Enligt bedömningen kommer situationen vara fortsatt ansträngd de närmaste månaderna.

Enligt den senaste sammanställningen vårdades 89 personer på sjukhus i Västernorrland varav 7 på intensivvårdsavdelning – det här är en rekordnotering för länet.

Iva-patienter har dessutom fått skickas till andra regioner för vård.

Coronaviruset i Västernorrland

Belastningen är hög både bland kommunerna som regionen, och i vissa fall är behovet av vårdpersonal akut. En av länets kommuner rapporterar om ”allvarlig påverkan” just nu och tre kommuner om ”betydande påverkan”.

Länsstyrelsen rankar krisläget enligt en femgradig skala – just nu är länet i nivå tre, ”betydande påverkan”.

Det innebär att lagstadgade och andra krav å vården uppfylls endast till viss del och att belastningen på personal och funktioner/verksamheter ”börjar bli övermäktig”.

Hör Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Västernorrland, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet