I klippet berättar Tomas Ärlebrant hur lärarna som bedriver närundervisningen har det just nu. Foto: Victoria Champion SVT/ Gorm Kallestad / TT

Oro för smittspridning bland lärare i Sundsvall: ”Har man gamblat med vår hälsa?”

Uppdaterad
Publicerad

På Västermalms teknikprogram i Sundsvall har man fått visir, men det räcker inte enligt lärare på skolan. Tomas Ärlebrant och hans kollegor upplever att de blir bortglömda och inte tas på allvar när de inte får munskydd – och bättre lokaler.

Tomas Ärlebrant är lärare på teknikprogrammet på Västermalms gymnasium i Sundsvall. Han tar emot flera helklasser varje dag som är mellan 28 till 32 elever. De har många praktiska moment som blir svåra att genomföra på distans. Det finns visir för lärarna att använda, men Tomas menar att det inte räcker och de blir väldigt utsatta ändå.

– Vi har inte fått några munskydd för att skoldirektören säger att mimiken är viktig, och det kan han väl få tycka, men jag tycker att skyddet mot smittan är viktigare, säger Tomas Ärlebrant.

Coronaviruset i Västernorrland

Hålla avståndet

Tomas tycker att eleverna visar respekt för lärarna. Samtidigt står de ofta i klungor i korridorerna och pratar, för att de tycker det är roligt att få träffa sina kompisar igen.

– Elever är ju elever. Det är klart att det finns ett uppdämt behov när det har varit mycket distans, och då kan ju vissa sätta sig i knät på varandra för att de är så glada, och det är ju fullt förståeligt. Men det är ju inte bra.

Jobbar nära eleverna

En stor del i lärarnas arbete är att stötta elever, vilket blir svårt att göra på ett säkert sätt när det är många elever i ett litet klassrum.

– Jag kan ju inte säga att jag håller avståndet till eleverna heller eftersom att om någon räcker upp handen och behöver hjälp, det är klart jag går dit och försöker hjälpa då.

Den tysta oron

De bestående men corona kan medföra är det som oroar Tomas mest. Han menar att risken är större än den behöver vara, och kan undvikas med några få åtgärder.

– Man bör ju se över – när är det absolut nödvändigast att eleverna är på skolan, alltså vissa praktiska moment kan du inte laborera med hemma, men resten kan man klara via distans. Speciellt nu innan vi får vaccinationer.

Fotnot: Läget med skyddsutrustning och lokaler ser olika ut beroende på vilken kommun och skola man tittar på i Västernorrland. Det här är bara ett exempel på hur det kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet