I klippet berättar Johanna om fackets frustration och smittspridningen bland lärare. Foto: Privat

Lärarförbundet kräver bättre lokaler och prioritering i vaccinationskön

Uppdaterad
Publicerad

Många lärare är oroliga över pandemiläget i skolorna och undervisningens upplägg. Lärarförbundet vill att arbetsgivarna skaffar fler och större lokaler och att lärare ska vaccineras så fort som möjligt.

– Det är omöjligt att följa den viktigaste regeln om social distans, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

I flertalet kommuner runt om i landet har fackförbundet behövt strida för att ge sina medlemmar rätt att använda skyddsutrustning vid tillfällen när det är svårt att hålla social distans.

Fortfarande stora skillnader

Enligt Johanna Jaara Åstrand har de kommuner som till en början förbjöd skyddsutrustning nu backat, men fortfarande är det stor skillnad bland skolorna huruvida man tillhandahåller skyddsutrustning eller om man räknar med att lärarna och rektorerna ska skaffa det själva.

Coronaviruset i Västernorrland

– Det är en jätteslutkörd lärarkår. Det har gått över ett år med pandemi där skolan har pågått hela tiden med samma krav. De bär också en stor oro för vad som händer med ens elever om man själv blir sjuk, för det finns ju inte en lång kö med vikarier som kan kliva in när lärare drabbas, säger Johanna Jaara Åstrand.

7 000 anmälningar

Utbildningssektorn toppade förra veckan med 7 000 anmälningar hos Arbetsmiljöverket. Alla var covid-relaterade och kommer främst från för- och grundskolorna. Vårdsektorn, som låg tvåa under samma period, hade skickat in 4 400 anmälningar.

– De handlar om att arbetsgivarna och politikerna inte har vidtagit tillräckliga och nödvändiga åtgärder för att ordna en smittsäker miljö och bra förutsättningar för att hålla social distans. 

Mycket att bära

Det handlar inte bara om oron, utan även om de utökade arbetsuppgifterna som pandemin har fört med sig, berättar Johanna Jaara Åstrand. Till exempel har det tillkommit att man måste se till att distansen hålls i korridorer och uppehållsrum, men också att städningen sköts ordentligt.

– Jag känner och delar lärarkårens frustration. Det har inte gjorts tillräckligt för att hålla deras arbetsbelastning i schack. Det ligger tungt på deras axlar när lärarna får stå där med både sin egen, elevers och vårdnadshavares oro. Det är helt galet och här krävs det skärpning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet