Läget ser mörkt ut både bland elever och lärare i Örnsköldsvik. Foto: Gorm Kallestad/TT

Sjukfrånvaron ökar bland lärare i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron bland lärare ser olika ut i Västernorrlands kommuner. Majoriteten snittar på ungefär tio procent den senaste tiden vilket är mer än under ett normalår.

SVT Västernorrland har pratat med samtliga kommuner om deras sjukfrånvaro bland lärare. Så här ser läget ut just nu.

Sundsvalls kommun

Sedan årsskiftet har Sundsvall legat strax över snittet jämfört med ett normalår, som är runt sex procent. Det har sakta men säkert blivit allt fler sjuka lärare det senaste året.

Coronaviruset i Västernorrland

I mars månad låg siffran på åtta och en halv procent, men har legat närmare nioprocent sedan januari – så just nu pekar kurvan nedåt.

Timrå kommun

Efter påsklovet har allt fler förskollärare blivit sjuka. Här ligger sjukfrånvaron på cirka tio procent just nu, vilket var ungefär detsamma som i början på året. Däremot var det något färre som var sjuka efter sportlovet och fram till påsk.

I grundskolan har det gått bra fram tills veckan före och efter påsklovet – då var det många som var sjuka. Nu är det på väg att bli bättre igen.

Ånge kommun

Här ser man en tendens till ett något högre personalbortfall inom skolverksamheten. Det handlar både om sjukfrånvaro och vab. I grundskolorna fortsätter närundervisningen, men det beslutet kan omvärderas om läget försämras.

Gymnasieskolan kör vidare med partiell fjärrundervisning där en del elever är på plats på skolan och en del undervisas på distans.

Kramfors kommun

Sedan årsskiftet är det förskolan som varit värst drabbad i Kramfors. Här låg sjukfrånvaron på tolv procent i januari, men har sedan stadigt minskat till runt nio procent. Nu pekar kurvan uppåt igen.

Grundskolan ligger bättre till just nu jämfört med tidigare. Som värst låg sjukfrånvaron bland lärare på sex och en halv procent i februari. Nu i april ligger siffran runt fem procent.

Sollefteå kommun

Förra veckan var 47 anställda inom skolan sjuka. Här finns cirka 500 månadsavlönade inom skolan. Sjukfrånvaron har legat rätt stabil runt 50 under hela pandemin, vilket motsvarar runt tio procent.

Upplevelsen är att det inte är någon större skillnad just nu och att verksamheterna kan bedrivas vidare.

Härnösands kommun

Efter påsklovet har Härnösand legat bättre till i grundskolan, då de ligger på cirka fyra procent. Däremot var det lite högre innan påsk. I Härnösand jobbar 553 medarbetare och 386 lärare inom skolorna (exklusive förskolan).

Örnsköldsviks kommun

Läget i Örnsköldsvik är värst i hela länet. Sjukfrånvaron är hög och har ökat de senaste veckorna.

Runt nio-tio procent av alla lärare är sjuka vilket motsvarar cirka 200 personer av totalt cirka 2 000 anställda. Det är en hög siffra om man jämför med ett normalår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet