Urban Åström, skoldirektör i Sundsvall, tycker att situationen är problematisk. Han berättar varför man inte kan erbjuda större lokaler för undervisning. Foto: SVT

Skolchefen i Sundsvall om smittkrisen: ”En problematisk situation”

Publicerad

Larmet från lärarna – olämpligt med stora klasser i trånga lokaler. Men skolchefen i Sundsvall kan inte erbjuda något alternativ:

– Vi har inte så många andra ytor än just skollokaler, konstaterar han

– Alla skolledare gör riskbedömningar tillsammans med skyddombuden, säger Urban Åström, skoldirektör i Sundsvalls kommun. 

– Det är en problematisk situation. Det finns en oro, men det finns också en stor omtanke om eleverna, framförallt de elever som har störst behov av stöd.

Visir bästa skyddet

Han säger att man i samråd med regionen kommit fram till att visir är det bästa skyddet för lärarna.

Från lärarhåll pekar man på ett läge just nu där många elever trängs i trånga klassrum samtidigt som smittspridningen just nu är stor.

Inga alternativa lokaler

Situationen skulle förbättras om det gick att hitta alternativa lokaler för att bedriva skolundervisning, det vore ett sätt att komma bort från stora klasser.

Men det är inget som Sundsvalls kommun i nuläget kan hjälpa till med:

– Vi har inte så mycket annan yta än just skollokaler, säger Urban Åström.

Under pandemin har ansvariga myndigheter och politiker varit tydliga med att grundskolorna inte skulle stängas ner – men lärare som ska sköta undervisningen har inte prioriterats i vaccinationskön. Varför inte?

– Det hade jag kunnat önska, men det är inte en fråga som ligger på mitt bord, och den möjligheten ges helt enkelt inte, säger Urban Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.