Vildlaxarna i Ljungan har stora utväxter av svamp på kroppen, och orkar inte reproducera sig. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Laxdöd i Ljungan: ”Man blir gråtfärdig”

Uppdaterad
Publicerad

I Ljungan söder om Sundsvall flyter döda fiskar omkring och på många ställen kan man se svårt svampangripna laxar och öringar. Älven har återigen drabbats av ett omfattande sjukdomsutbrott där orsakerna är oklara men som nu hotar beståndet av vild lax.

Det ligger döda fiskar i vattnet och de som fortfarande lever har inte länge kvar. Med stora svampangrepp på kroppen står öringar och laxar apatiskt i lugnvattnet alldeles vid land.

Gråtfärdig

Vissa av fiskarna reagerar knappt när man rör vid dem. Lars Söderberg som bor i närheten av Ljungan och tittar till fisken dagligen är bedrövad.

Fiskdöd i Ljungan

– Man blir nästan gråtfärdig när man ser sådant här, fisken kan knappt röra sig, säger han sorgset.

Så här års har fiskarna normalt sett fullt upp med leken som sker på betydligt stridare partier i älven där det är kamp om partners och lekplatser, men i stället för fortplantning tynar de stora fiskarna sakta bort.

Påverkar reproduktionen

Ljungan är inte det enda vattendrag som drabbats av sjukdom, det kommer även rapporter från bland annat Ljustorpsån och Indalsälven men de senaste åren har Ljungan varit extra utsatt vilket har påverkat reproduktionen. Undersökningar har visat att det saknas både ett- och tvååriga laxungar i älven.

Blir det ingen avkomma i år är det tredje året i rad som Ljungans vildlaxar inte producerar någon ny generation, frågan är hur länge stammen kan överleva?

Lars Söderberg räknar till tre sjuka fiskar alldeles framför fötterna och konstaterar att det inte ser bra ut, han är orolig för älvens laxar.

– Ja, det blir man ju, när det återkommer år efter år. För två år sedan var det ännu värre, då låg det fulla stranden här, berättar han.

Allvarligt läge – vildlaxen hotad

I dagsläget vet ingen med säkerhet vad som gör fiskarna sjuka men med tanke på att flera östersjöälvar drabbats misstänker man att fisken insjuknar efter att den blivit försvagad av underliggande miljörelaterade sjukdomar, som uppstår i uppväxtmiljön i havet och i Ljungan bedöms läget nu som mycket allvarligt.

– Skulle vi få ett tredje år med dålig eller utebliven lek så är det verkligen allvarligt, säger Kenneth Ottosson som är fiskerikonsulent på Sundsvalls kommun.

Eftersom fisken insjuknat även i andra laxälvar är han övertygad om att bakgrunden är miljörelaterad och har sitt ursprung i miljön i Östersjön.

Skulle du säga att Ljungans vildlaxstam är hotad?

– Ja, det tycker jag att man kan säga, absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet