Visa alla (4)

Ljusmanifestation i Härnösand till minne av Josefin Nilsson

Publicerad

Hashtaggen #brinnförjosefin sprids nu i sociala medier. Men även i verkliga livet visar människor sin avsky för våld i nära relationer. Idag ordnades en ljusmanifestation i Härnösand till minne av Josefin Nilsson.

SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har väckt starka reaktioner. I dokumentären skildras hennes liv som artist, men också hur hon misshandlades svårt av en man hon hade en relation med.

På Stora torget i Härnösand arrangerades på lördagen en ljusmanifestation mot våld i nära relationer. Omkring 200 personer deltog.

– Det är ett spontanarrangemang av tre privatpersoner. Vi kände alla stor frustration efter att ha sett filmen och vi brinner också för att arbeta mot våld i nära relationer säger Isedora Skogström, en av arrangörerna.

Alla minns Lotta

I Härnösand är det också många som minns dödsmisshandeln av Lotta Rudholm 2016. Lotta misshandlades till döds av en före detta pojkvän. Liknande arrangemang har tidigare hållits till Lottas minne.

”Vi måste bry oss om varandra”

Att skriva i sociala medier och delta vid manifestationer är en sak, men vad tror då Isedora att det behövs för att komma tillrätta med våldet mot kvinnor i samhället?

– Vi måste uppmärksamma det, visa att vi inte accepterar våld. Som exempel tar Isedora föreningen Huskurage som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa.
– Vi måste bry oss om varandra, avslutar Isedora Skogström.

Här kan du söka hjälp om du är utsatt för kvinnomisshandel

Visa
  • Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Socialtjänsten i din kommun
  • Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
  • RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet