Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Aldén regionalkoordinator mot människohandel och prostitution uppmanar kommuner och allmänhet att anmäla om de ser barn som far illa. Foto: SVT

Många utländska bärplockare utnyttjas i människohandel – barnen far mest illa

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland uppmanas att kontrollera bärplockarna som kommer för att upptäcka barn som far illa.

Varningen kommer från koordinatorer mot prostitution och människohandel i region Nord.

Många bärplockare som kommer till Sverige exploateras i olika former och under förra året noterades 87 fall av människohandel och människoexploatering i region nord, varav 43 fall där barn är inblandade.

– Det är hänsynslösa personer som utnyttjar fattiga människor som inte har kunskap om sina rättigheter säger Maria Aldén, regionkoordinator mot människohandel och prostitution.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

”Lockas med fagra löften”

Gruppen bärplockare som kommer från Thailand har myndigheterna bra kontroll på eftersom de måste ha arbetstillstånd för att komma hit. Den andra gruppen är svårare, det handlar om fattiga människor från framförallt Rumänien och Bulgarien som inte behöver arbetstillstånd de första tre månaderna.

– Man åker runt i fattiga byar och rekryterar personer. Man lovar att d kommer tjäna jättemycket pengar och eftersom man säger att det är bra boenden kan man ta med sina barn säger Maria Aldén.

Unga flickor utnyttjas

Nu går hon och de andra regionkoordinatorerna i norr ut och informerar om riskerna för att människor ska utnyttjas, bland annat genom insändare och genom att uppmana kommunerna att kontrollera bärplockarnas situation noga.

– Om det är unga flickor med bör man vara extra uppmärksam säger Maria Aldén.

Hör Maria Aldén utveckla i klippet. Där finns också en intervju från augusti år 2021 med Masha Dankova Borisova från Bulgarien. Hon och hennes familj kom till Norrbotten för att tjäna pengar på bärplockning, men blev lurade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet