Döda sikar längs Ljungans stränder. Foto: SVT

Mystisk massdöd – stränderna täckta av fisk

Uppdaterad
Publicerad

Massor av döda laxar och havsöringar ligger just nu längs Ljungans stränder. Situationen i år är värre än någonsin och nu ska Statens Veterinärmedicinska Anstalt undersöka vad det är som gör fiskarna sjuka.

Överallt längs Ljungan i Njurunda ligger det döda fiskar. Alla med omfattande svampangrepp.

– Det är både öring och lax, säger Daniel Persson som representerar intressegruppen Ljunganfiskarna och pekar på en lax som ligger upp och ned i vattenbrynet.

Arbetar hårt för bättre miljö

Daniel Persson har just avslutat årets arbete i fyramiljonersprojektet med att återställa Ljungan för laxen och havsöringens bästa, nu tvingas han i stället se hur fisken dör.

Daniel Persson tvingas se fisken dö

– Det är oroande och inte bra när vi har jobbat så hårt med att återställa miljöerna och man förväntat sig att se en massa fisk som leker på de bottnar vi ordningställt, och så får man se att fisken är död i stället, det är jättetråkigt, säger han uppgivet.

Väntar på att dö

Ute i vattnet står ännu fler fiskar apatiskt och bara väntar på att dö. Många är så sjuka att de inte bryr sig om att man kommer nära.

Ingen vet varför fiskarna dör

Ingen vet i dagsläget vad fiskdöden i Ljungan beror på men situationen är så alarmerande att Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA nu ska undersöka varför fisken dör.

– Vi har fått bilder på svampangripen fisk men svampen är sällan orsaken utan kommer efter att något annat satt ned fisken och det är det vi ska försöka ta reda på, vad har gjort att fisken blivit svampangripen, säger Charlotte Axén, tf statsveterinär på SVA.

Prover tas

Under den kommande helgen ska man göra provtagningar och om några veckor kan man ha ett svar.

– Det är jättebra, då slipper man spekulera och oroa sig. Förhoppningsvis får man rätt svar, säger Daniel Persson.

Läs även Fredrik Israelssons senaste rapport från Ljungans stränder här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.