Migrationsverket visste inte att miljon-båten var på väg

Uppdaterad
Publicerad

Willis Åberg på Migrationsverket hade ingen aning om att Ocean Gala skulle till Utansjö hamn. – Vi har precis fått veta att båten är på väg hit, säger han.

Enligt avtalet mellan Migrationsverket och Floating Accomodations Sweden AB betalar Migrationsverket för alla platser på båten, oavsett hur många platser som används. Priset: 5,6 miljoner kronor i veckan, eller drygt 290 miljoner på ett år. Med chans till förlängning i ytterligare tre år. Ersättning utgår när den första asylsökande flyttar in på anläggningen.

Pressat på Migrationsverket

– Vi hyr båten, så är det, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket 

SVT: Varför har ni skrivit ett sådant avtal?

–  För att vi överhuvudtaget skulle få något fartyg som var intresserat. Vi måste komma ihåg att vi behövde platserna och att ställa in en båt kostar ganska mycket pengar och då måste vi också göra det tillräckligt intressant för att de ska ställa upp, säger han.

SVT: Om ni placerar 100 asylsökande  på båten får de betalt för 1790?

– Ja vi hyr ju båten. Sedan får ju vi se till så att vi nyttjar båten i den omfattning som vi betalar för. Det måste vara vår strävan, menar Willis Åberg.

Han säger att Migrationsverket hade ett stort behov av platser när avtalet skrevs och att man var i en pressad situation.

— Ja, vi skulle inte ha skrivit det avtalet i dag.

Båten uppges vara i toppskick

Men Willis Åberg säger att han har svårt att tro att det blir något asylboende på båten. Trots att man skrivit avtal om just det.

– Jag har svårt att se det med tanke på att det nu är den fjortonde juni och enligt avtalet ska vi kunna flytta in den andra juli. För det krävs ju en del tillstånd och anordningar för att man ska kunna fytta ombord. Och vi ska godkänna det innan, säger han.

Men enligt uppgifter till SVT ska båten vara servad och klar. Ombord finns 120 anställda. Och enligt vad SVT erfar är båten redo att ta emot asylsökande omgående. Catering ska också vara ordnad.

Fick förlängd tidsfrist

Enligt avtalet skulle detsamma upphöra om inte leverantören fått alla tillstånd och påbörjat uppdraget inom två månader, dvs den tredje maj.

När så inte var fallet, valde Migrationsverket att förlänga tidsfristen med ytterligare två månader.

– Det var mera generellt. Det gjorde vi på alla avtal för att vi såg att det var för kort tid för att kunna fullgöra plikten. Det vara mera upphandlingstekniskt. Det var inte relevant med två månader, uppger Willis Åberg på Migrationsverket.

SVT: Kan det bli en tvist av det här?

– Jag vill inte föregå något utan jag vet bara vad vi anser föreligger när det gäller avtalet.

Floating Accomodations skriver ett avtal med Migrationsverket om att leverera en båt som kan fungera som ett flytande asylboende.

Rederiet visar intresse för att förlägga fartyget Ocean Gala i Wifstavarv utanför Timrå, men kommunen säger nej.

Rederiet gör försök till att få tillstånd att lägga Ocean Gala i Djuphamnen i Härnösands kommun. Kommunen ställer sig tveksamma till att ge företaget bygglov, både tillfälligt eller permanent, för det flytande personalboendet.

Migrationsverket ger både Härnösand och Timrå kommun rätt i att inte låta fartyget användas som asylboende.

Ocean Gala börjar resa från hamnen i Kiel mot hamnen i Utansjö i Härnösands kommun. Fartygets ägare är övertygade om att de inte kommer behöva något bygglov för sin verksamhet, vilket ingen kan ge ett säkert svar på.

Det visar sig att Utansjö hamn förlorade sin certifiering för att ta emot fartyg som Ocean Gala 2014. Om fartyget lägger till i hamnen kan hamnägaren polisanmälas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet