Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mittuniversitetet genomför studie under coronasmittan för att dra lärdom om krissituationer. Foto: SVT

Mittuniversitetet kartlägger sjukvården i Coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronavirusets utbredning ska nu Mittuniversitetet titta närmare på vårdpersonalens upplevelser av coronaspridningen.

Det är Erica Wall, docent i sociologi och universitetslektor i rehabiliteringsvetenskap vid institutionen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet som ska genomföra studien.

– Vi vill undersöka arbetssituationen för vårdpersonalen under en pandemi. Det handlar både om att samla kunskap och ta vara på de lärdomar vi kan utifrån den här väldigt speciella situationen. Det handlar också om att undersöka vilka behov man har ute i verksamheterna och som vi kan ta del av genom att samla de här berättelserna, säger Erica Wall.

Väcker frågor om vårdetik

Studien har precis börjat men redan efter de inledande intervjuerna med undersköterskor, sjuksköterskor och läkare i olika delar av landet, märks det att det redan tidigt gjorts mycket, som stora organisatoriska förändringar.

– Vi kan också se att den här situationen synliggör frågor som gäller vårdetik, vem ska ges vilken vård, hur ska man möjlliggöra möten mellan anhöriga och svårt sjuka patienter eller boende i en situation där man försöker minska risken för smittspridning.

Liknande upplevelser

Det centrala i intervjuerna som genomförs är att vårdpersonalen ska berätta om sina upplevelser under sin senaste arbetsdag. Redan nu går det att se likheter i den upplevda arbetsdagen.

– Man menar att vårdverksamheten är underfinansierad som den är till vardags och att man känner en stor frustration över förväntan att allt ska genomföras också under en kritisk situation. Samtidigt ser jag en oerhörd omsorg om patienter och boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet