Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu frias en 23-åring helt från misstankarna om inblandning i mordförsöken i Sidsjö i somras – trots att han pekades ut i rättssalen av ett av brottsoffren. Här i klippet kommenterar hans försvarare Pontus Sjölund bland annat det. Foto: ur polisens förundersökning

Mordförsöken i Sidsjö: Utlandsgripne 23-åringen frias helt

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åring som greps i Turkiet och ställdes inför rätta misstänkt för inblandning i mordförsöken på två tonåringar i Sidsjö i Sundsvall frikänns helt av tingsrätten.

23-åringen pekades ut i rättssalen av en av tonåringarna – men rätten friar ändå mannen. I videon här förklarar hans försvarare Pontus Sjölund det hela.

23-åringen flögs till Sverige och åtalades för försök till mord och människorov, efter det att rättegången mot de övriga misstänkta i gängmålet hållits.

De båda offren för mordförsöken i Sidsjö har gett ett signalement på en av de två män som ska ha utfört själva mordförsöken. Åklagarsidan anser att det är 23-åringen som de beskrivit.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Det är klarlagt att 23-åringen befann sig i området vid tidpunkten för våldsdåden. Mannens själv nekar. Hans egen version är att han var där för att köpa knark och att han sedan snabbt lämnade platsen.

På fredagen kom domen mot 23-åringen – och han frikänns på båda åtalspunkterna.

Rätten: ”Inte styrkt”

Sundsvalls tingsrätt konstaterar att det sammantaget inte är ”ställt bortom rimligt tvivel” att 23-åringen var den andra personen som deltog vid mordförsöken.

Att en av tonåringarna pekat ut 23-åringen via video under rättegången ändrar inte tingsrättens ståndpunkt. Rätten anser inte att utpekandet är 100-procentigt tillförlitligt, och slår därmed fast att det inte är styrkt fullt ut att det var just 23-åringen som deltog i våldsdådet.

Mordförsöken på de två tonåringarna, 14 och 16 år gamla vid tillfället, skedde på kvällen den 9 juli förra året. De båda skadades mycket allvarligt efter att ha fått knivhugg i halsen och på överkroppen, och överlevde tack vare att de snabbt kom under intensivvård.

Elva av tolv dömdes

Rättegången mot de övriga tolv åtalade i målet hölls före jul och i slutet av januari dömdes elva av dem till varierande straff på en rad åtalspunkter -bland annat försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och människorov.

En 24-åring från Mellansverige som ansågs vara huvudansvarig för mordförsöken på tonåringarna dömdes till 14 års fängelse.

SVT söker åklagarna i målet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet