Nackstamordet upp i hovrätten i dag – med ny bevisning

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som åtalats för dödsskjutningen i Nacksta i Sundsvall i vintras friades alla från mordanklagelserna av Sundsvalls tingsrätt.

Nu tar åklagarsidan ny sats när målet går upp i hovrätten under måndagen.

– Det finns ny teknisk bevisning som är besvärande för de åtalade, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Mordet skedde under natten mot den 12 december i fjol. En 28-årig man sköts till döds med nio skott i bostadsområdet Nacksta strax väster om Sundsvall.

Tre män greps ganska snart efter dådet och så småningom åtalades de tre männen, alla i 25-årsåldern, för mordet mot sitt nekande.

Dödsskjutning i Nacksta

Förundersökningen var omfattande och en hel del i materialet talade mot de åtalade. Bland annat att deras fingeravtryck fanns på de två skjutvapen som hittats och att en av polisens hundar spårat männen från mordplatsen ända fram till det hus där en av männen bodde.

Släpptes fria

Det ledde också fram till att de kunde gripas som misstänkta redan morgonen efter mordet.

Vid den tio dagar långa huvudförhandlingen i Sundsvalls tingsrätt i somras yrkade åklagaren på livstids fängelse för alla tre – men när rättegången avslutats släpptes de på fri fot.

Den 5 augusti kom domen. De tre åtalade männen frikändes från mordmisstankarna och dömdes endast för en rad småbrott.

”Inte utom varje rimligt tvivel”

Fingeravtryck från fler personer än de misstänkta fanns på skjutvapnen och enligt tingsrätten kunde det inte uteslutas att någon eller några andra än den åtalade trion utfört mordet.

Chefsåklagare Marina Amonsson var mycket besviken över domen och meddelade kort efteråt att hon ville överklaga.

I dag måndag går målet upp i Hovrätten för nedre Norrland. Och åklagarsidan kommer då att presentera ny bevisning under sin sakframställan.

Nio rättegångsdagar

– Det handlar om ny teknisk bevisning som kompletterar det ursprungliga materialet, säger Marina Amonsson till SVT.

Vad är det för typ av bevisning?

– Det vill jag inte gå in på innan huvudförhandlingen börjat men det är teknisk bevisning som är besvärande för de tre mordåtalade.

Klockan nio på måndagsmorgonen ropas målet upp i hovrätten. Huvudförhandlingen beräknas ta totalt nio dagar i anspråk och avslutas den 4 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet