Foto: Montage

Norra kajentomt i pant

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Rätt till hyresrätt har använt sin tomt på Norra kajen i Sundsvall som pant i en aktieaffär. En affär som nu hamnat i tingsrätten och riskerar att gå i stöpet, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland.

Rätt till hyresrätt är sedan tidigare i blåsväder vad gäller engagemanget i Norra kajenprojektet i Sundsvall.

Majoritetsägaren i Rätt till hyresrätts moderbolag Akvendia är misstänkt för ekonomisk brottslighet, vilket kom som en överraskning för ledningen för Norra kajen exploatering AB i våras.

Norra Kajen

Stämning

Nu berättar Sveriges Radio Västernorrland att tomten bolaget köpt på Norra kajen använts som borgen i en aktieaffär som gjorts av Nyhyttan Real, ett bolag med nära koppling till Rätt till hyresrätt.

Köpeskillingen för de aktuella aktierna på totalt 700 000 kronor har dock aldrig betalats ut, enligt en stämning som nu gått till domstol.

Bekräftar

Rätt till hyresrätts vd bekräftar för SR det föreligger en tvist gällande aktieaffären och att det var därför har han lämnat styrelsen för Nyhyttan Real.

Han förnekar dock att rättstvisten om aktieaffären påverkar Rätt till hyresrätts byggplaner på Norra kajen.

Christer Ersson, vd för det kommunala bolaget Norra kajen exploatering AB, säger till SVT att han inte känner till några detaljer kring den aktuella aktieaffären där Rätt till hyresrätts tomt i Sundsvall satts i pant.

Ingen insyn

– Det är ju inget vi är inblandade i, eller ens har insyn i. Vi har ett gällande avtal med Rätt till hyresrätt som vi förutsätter att det fullföljs, säger han.

SVT: Kan det tänkas att den här aktieaffären och svallvågorna av den påverkar Rätt till hyresrätts byggplaner på Norra kajen?

– Nej, det kan jag spekulera i i dagsläget. De har option på att bygga på Norra kajen, och något annat är tills vidare inte aktuellt, säger Christer Ersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Kajen

Mer i ämnet