Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hoppets stjärna i Rumänien varnar för att Europa kan drabbas av en ny stor våg tiggande rumäner – om man inte lyckas ge romernas barn utbildning. Foto: Peter Nässén/SVT

”Ny våg av tiggande romer riskerar att spridas över Europa” – varning från hjälparbetare i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Utbildning är en nyckelfråga för fattiga romer i Rumänien. Lyckas landet inte lösa det kommer Europa att drabbas av en ny stor våg av tiggare.

Det säger Aurora Vatamaniuc på den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna från Örnsköldsvik, som driver flera skolprojekt för fattiga romer i Rumänien.

Star of hope Romania, så heter Hoppets stjärna i Rumänien, och det är de som driver det skolprojekt som SVT Västernorrland berättat om vid några tillfällen.

Projektet startade 2015 och fyra år senare gjordes en sammanställning av vilka resultat projektet har haft för de fattiga barnen i Rumänien.

Hoppets stjärna i Rumänien

– Barnen som kommer till våra skolcenter har visat att de kan nå väldigt bra resultat i sina klasser. Många har faktiskt varit bäst i klassen, säger Aurora Vatamaniuc, president för Star of hope Romania.

Skolprojektet i Rumänien ger resultat

Under de fyra första åren deltog 405 barn i de olika skolprojekten runt om i landet. 98 procent av dem klarade godkända betyg och 40 av barnen vann olika skolpriser. Ett annat syfte med projektet var att ge barnen bättre levnadsvillkor och hygien, också det förbättrades enligt sammanställningen.

– Barnen har fått en annan värdighet och behandlar varandra på ett bättre sätt. I dag är de inte heller lika skitiga som förr, säger hon.

Kan bli hela Europas kris

Efter att sammanställningen gjordes slog plötsligt pandemin undan fötterna för organisationens ekonomi. Sedan följde Kriget i Ukraina, jordbävningen i Turkiet och senast kriget mellan Israel och Hamas, och finansiärer och bidragsgivare har flyttat sitt fokus till andra områden än fattiga romer.

Enligt Världsbanken kommer en allt större del av Rumäniens arbetsföra befolkning bestå av romer.

– Lyckas vi inte ge dem en utbildning kommer Europa att svämmas över av fattiga romer, säger Aurora Vatamaniuc på Star of hope Romania.

I videon hör du Aurora Vatamaniuc och Gabriela Raducanu (programdirektör) berätta vad som händer om inte Rumänien lyckas utbilda romerna.

Fotnot: I ett citat uppgavs att 40 procent av den arbetsföra befolkningen skulle bestå av romer år 2030. Artikeln har uppdaterats, eftersom SVT Västernorrland saknar officiella källor som bekräftar uppgiften.

Befolkningsutveckling rumänien

Rumäniens befolkning var knappt 19 miljoner år 2022 (Utrikespolitiska institutet) och enligt Europakommissionen (2020) kommer Rumäniens befolkning att fortsätta minska i snabb takt de kommande 50 åren. Den äldre delen av befolkningen blir allt större samtidigt som den arbetsföra delen av befolkningen minskar kraftigt.

Den svenska regeringen (år 2021) hänvisar till Europarådet som beräknar att den romska folkgruppen det året stod för 8,3 procent av den totala befolkningen i landet. Enligt Världsbanken (2018) beräknas romerna snabbt bli en allt större del av den arbetsföra befolkningen, 2018 var 40 procent av romerna i landet under 15 år. Det ska jämföras med att bara 15 procent av landets totala befolkning var under 15 år vid samma tidpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet