Granlo BK riskerar konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Granlo BK går i tunga uppförsbackar när det gäller deras ekonom. De har så mycket skulder att de tvingas säga upp personal för att minska risken för konkurs.

Det är lugnt och stilla på Granlo BK:s kansli på Storgatan. Klubben har nu sagt upp sin sista anställda personal. Men bakom lugnet pågår ändå en febril aktivitet. I morse lämnade styrelseordförande Lennart Karlqvist in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten som ligger i grannfastigheten.

– Vi har en ekonomisk situation där vi känner att vi inte klarar av att betala alla skulder vi har i dag. Vi är tvungna att göra någonting nu, och då är rekonstruktion den bästa lösningen, säger han.

Granlo BK

Men beslutet om att ansöka om rekonstruktion är ett litet och farligt steg från konkurs. Om tingsrätten beviljar klubben att inleda en rekonstruktion, så väntar tre månaders stålbad, där minussiffror måste vändas till plus. Innebandyklubbens skulder uppgår just nu till en och en halv miljon kronor, och uppförsbacken är tydlig.

– Vi håller på att minska kostnadsmassan. Den tidigare styrelsen har sagt upp två ledare sedan tidigare, och nu har vi beslutat att säga upp den sista personen på kansliet, säger Lennart Karlqvist.

Resekostnaderna stort problem

Klubbens ekonomiska problem bottnar framförallt i två saker. För det första har få supportrar har velat gå på hemmamatcherna, och för det andra kostar det alldeles för mycket med ett herrlag på elitnivå, inte minst resorna.

–Det som kostar är såklart spelarlöner, men våra är ju relativt modesta. Sedan är det resekostnaderna som kostat på. Att resa till Helsingborg eller Höllviken på en bortamatch kostar drygt 100.000 kronor, i form av resekostnaderna och förlorad arbetsinkomst och annat.

Nu kommer klubben att försöka skära ner ytterligare på utgifterna, framförallt när det gäller resorna. Ett förslag är att försöka få det lokala näringslivet att betala för bortamatcherna. Och enligt Karlqvist så finns egentligen endast en lösning på problemet.

– Vi behöver vara ännu mer aktiva i att leta sponsorer, och det är ganska tufft i den här regionen där många vill ha sponsring, säger Karlqvist.

SVT Mittnytt: Om rekonstruktionen skulle misslyckas, går Granlo i konkurs då?

– Det är en risk. Då skulle vi ännu mer behöva någon aktör som stöttar, men då är det med kniven mot strupen.

Barnens lagkassor i fara

Summan av Granlos skulder uppgår just nu till drygt 1,6 miljoner kronor. En konkurs skullle innebära att alla klubbens tillgångar tvångsförvaltas och en konkursförvaltare kommer då att använda tillgångarna för att betala av föreningens skulder. Det skulle bland annat innebära att ungdomslagens lagkassor – som enligt Karlqvist uppgår till cirka 380.000 kronor – går om intet.

SVT Mittnytt: Vad säger du till dem som tycker att ungdomslagen tvingas betala för A-lagets kostnader?

–Ja, men så är det. Det är A-laget som har störst kostnader.

Så ska Granlo lösa krisen

  • Hitta fler och gärna stora sponsorer.
  • Spara in på bortamatcherna, exempelvis åka buss istället för tåg eller flyg.
  • Dela A-lagsverksamheten från ungdoms- och fotbollsverksamheten, genom två separata bolag.
  • Förhandla med fordringsägarna om att bara betala av delar av skulderna.
  • Säga upp all anställd personal. Spelare och ledare blir de enda som är avlönade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granlo BK

Mer i ämnet