Foto: Barbro Sellin/SVT

Ordföranden om kritiken: ”Min bild är att människor har trivts”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hade Näringslivsbolagets styrelse ett extrainkallat möte som handlade om den pågående utredningen kring tre arbetsbefriade chefer. Men informationen är knapphändig och ordföranden i bolaget Anders Hedenius (S) säger sig inte känna igen den kritik som framkommer när SVT pratat med anställda och tidigare anställda i bolaget.

Det handlar bland annat om en upplevd tystnadskultur, otydlig styrning med hög arbetsbelastning. 

– Styrelsen har inte varit informerad om det. Min bild är att det varit ett annat läge att människor har trivts på sin arbetsplats, säger styrelseordföranden Anders Hedenius (S).

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Vad tänker du när du hör att det finns de som har upplevt problem?

– Det är jättetråkigt. Därmed är det ju ändå bra att det finns en möjlighet för de här personerna att uttrycka sig i enlighet med den här visselblåsarpraxisen. Det kan vara många delar som gör att man går till jobbet och har ont i magen,  säger han.

Känner du till att kommunhälsan har varit inkopplad tidigare?

– Det får jag erkänna att jag inte känner till. Sannolikt hade det varit bra för styrelsen att ha fått kännedom om det.

”Tydligt uppdrag”

Det finns de som tycker att bolagets uppdrag varit spretigt och brett. Kan du hålla med om det?

– Den uppfattningen delar jag inte. Jag tycker att det är tydligt: att vi ska locka företag till Sundsvall och den andra delen är besöksnäringen och turistsidan.

Lång utredningstid

Under styrelsemötet på måndagen var kommundirektör Åsa Belander med för att prata om utredningen kring arbetsmiljön och de tre cheferna. 

– Det var information till styrelsen under pågående utredning. Och vad som sägs på styrelsemöten stannar i regel där, säger styrelseordföranden Anders Hedenius (S)

Men det kommer väl ett protokoll?

– Ja, det gör det. I vanlig ordning. Ni får vänta på protokollet.

Vad tänker du om att utredningen pågår under ganska lång tid?

– Det är ju en process som det här konsultbolaget har som arbetsmetod. Alla ska kunna säga det de vill så att vi inte lämnar några lösa trådar. Vi vill vara noggranna.

Visselblåsarfunktionen ny

Vem beslutar om eventuella konsekvenser ?

– Rapporten kommer ju att lämnas till Näringslivsbolagets styrelse, men bolaget är ju en del av Sundsvalls kommunkoncern så jag kan tänka mig att vi måste kika på det här i ett bredare lager, inte bara styrelsen i Näringslivsbolaget, menar Anders Hedenius (S)

När man drar igång en visselblåsarfunktion borde ni inte ha beredskap för det?

– Visst kan vi förbättra oss på en del punkter men när det är nytt så har man kanske inte allt på plats. Tidsaxeln borde man kunna skruva på.

SVT har varit i kontakt med de berörda cheferna men ingen av dem vill i dagsläget lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet