Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsa Holgersson, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland berättar om medlemmar som gråter över arbetetssituationen på Sundsvalls sjukhus Foto: SVT/Anna Beijron

Överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus: ”Medlemmar gråter och vill lämna yrket”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren på Sundsvalls sjukhus har varit en mardröm för en del av Vårdförbundets medlemmar, menar facket. Tre gånger har Arbetsmiljöverket kallats in för att Vårdförbundet och Kommunal bedömt arbetssituationen som så pressad att den riskerar att leda till ohälsa för personalen.

– Det har varit en mycket tuff sommar, värre än tidigare, säger Åsa Holgersson som är ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland och huvudskyddsombud.

Hon berättar att det varit tufft även på Sollefteå sjukhus och i Örnsköldsvik, men att det varit värst på länssjukhuset i Sundsvall. Bakgrunden är minskat antal vårdplatser och att man slagit ihop vissa avdelningar.

”Får slita livet ur sig”

Men patienterna fortsätter att strömmma till, även under semesterperioden. Överbeläggningarna tär på personalen.

– Många har jobbat extrapass och dubbelpass och skjutit upp sin semester, och stafetterna ökar igen. Man får slita livet ur sig och flertalet har gråtit på grund av den tunga arbetsbelastningen, säger Åsa Holgersson.

Patienter i badrum och matsal

Hon berättar om medlemmar som sagt upp sig på grund av situationen. Det har varit hårt tryck på många mottagningar, bland annat akuten. Mest överbeläggningar har det varit på medicinkliniken, geriatriken och kardiologen. Strokavdelningen har också haft det mycket tufft och problemen kvarstår än i dag, uppger hon.

– Det är elva överbeläggningar i dag (måndag) på stroken. Det är till exemepel tre patienter i korridoren, en i ett behandlingsrum, en i badrummet och en sittande patient i matsalen på avdelningen.

Går åt fel håll

Hon är frustrerad över situationen och förväntar sig större insatser från arbetsgivaren, både tjänstemän och politiker, för att kunna rekrytera och förbättra situationen. Både vad gäller lön, utbildning och arbetsbelastning.

– Arbetsgivaren och politikerna pratar om att arbetsmiljön är viktig och att man försöker rekrytera. Men vi ser inte att det sker, det går alldeles för långsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

sjukvårdssommar i Västernorrland

Mer i ämnet