Sergio Tanurcov ska utvisas eftersom han tjänade för lite under ett par månader för flera år sedan. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Oviss väntan för Sergiu i Moldavien

Publicerad

Det är en osäker tillvaro för familjen Tanurcov i Moldavien som utvisades i slutet av december. Ska de få återvända till Höga kusten och livet de byggt upp här?

Utvisningen av Sergiu Tanurcov, hans fru Ina och två små barn har engagerat och berört många. På grund av en byråkratiskt detalj – år 2011 tjänade han under ett par månader för lite – beslutade Migrationsdomstolen under hösten 2016 att han skulle utvisas. Den 29 december 2017 verkställdes utvisningen och sedan dess pågår arbetet för att han och familjen ska få komma tillbaka.

– Vi kan bara vänta och hoppas, än har vi inte fått något besked från Migrationsverket, berättar Sergiu från Moldavien.

Fallet Sergiu

Hur är läget för er där annars?

– Det är både och, vi har kunnat träffa släkt och familj som vi inte sett på tre år och det är ju trevligt men barnen saknar kompisarna på dagis och det är svårt att förklara varför vi inte kan åka dit. Och så är det den här ovissheten förstås.

Åker till Sverige ändå

I slutet av februari, om inget annat händer, planerar familjen i alla fall för en Sverigetripp för att se till hemmet i Ullånger men förhoppningen är att Sergiu får ett arbetstillstånd så att han kan få tillbaka sitt gamla jobb på Scim Display i Docksta.  Som SVT Västernorrland tidigare berättat har företaget varit tvunget att utlysa tjänsten och att Sergiu är den mest lämpade kandidaten. Men det är bråttom.

Vd Roger Jacobsson: 

– Det har varit en hel del byråkrati men vi har lämnat in allting och Sergiu har skickat in allting så nu ligger bollen hos Migrationsverket. Problemet för oss är våra kunder inte kan vänta hur länge som helst, även om de visar förståelse. Det vore bra om Migrationsverket kunde ge ett besked i alla fall.   

Helst då förstås ett besked som innebär att familjen Tanurcov får återvända hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sergiu

Mer i ämnet