Scims produktionschef Per Segerström framför de maskiner som Sergiu Tanurcov sköter. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Efter utvisningen av Sergiu – produktionen på Scim hotas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Sergui Tanurcov lämnade Sverige i mellandagarna har de maskiner han sköter på företaget Scim i Docksta i princip stått oanvända. Nu pågår en kamp för att ordna nytt arbetstillstånd till Sergiu annars riskerar företaget tappa kunder.

I en av företaget Scims lokaler i Docksta står fyra maskiner som används för att tillverka självhäftande skyltar och golvmarkeringar. Sergiu Tanurcov som tvingades lämna Sverige med sin fru och två barn nyligen är den enda som kan hantera maskinerna ordentligt. Att maskinerna nu inte används ställer till stora problem för produktionen.

– När vi inte har den kompetens som Sergiu besitter så kommer det att ta längre tid för oss om vi ens klarar vissa leveranser. Det kommer att innebära att vi får problem mot vissa kunder. Om vi inte får tillbaka Sergiu eller någon annan med motsvarande kompetens så kommer vi att få bekymmer under överskådlig tid framöver och riskerar att tappa kunder, säger Per Segerström som är produktionschef på Scim.

Fallet Sergiu

Migrationsverkets handläggningstid avgörande

Sergius jobb går sedan en tid tillbaka att söka via arbetsförmedlingen. Flera har sökt men det är bara en av de sökande som har rätt kompetens och det är Sergiu Tanurcov. Nu pågår en kamp mot klockan för att Sergui ska hinna ordna ett nytt arbetstillstånd.

– Tar det mer än någon månad då är vi riktigt illa ute. Jag vet inte om jag vågar hoppas på att det går så fort. Det hänger på Migrationsverket och att vi gör rätt i den här processen. Jag tror att vi kan det här tillräckligt bra för att det ska gå rätt till, men sedan hänger det på hur snabba Migrationsverket är.

Beslut kan dröja

Enligt Migrationsverket är det svårt att säga hur lång tid ett ärende generellt tar. En ny ansökan från hemlandet kan i vissa fall hanteras snabbt. Men i fall liknande Sergius när det finns en historik och det handlar om samma arbetsgivare kan det ta längre tid eftersom Migrationsverket då ofta går igenom ärendet grundligt innan beslut fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sergiu

Mer i ämnet