Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ett ganska gott samarbete”, säger Peter Gidlöf som var den hundförare från polisen som hittade Liselotte tillsammans med sin hund Lymmel. Foto: Stefan Brännström/SVT

Patrullhunden Lymmel hittade mördade Liselotte från Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Åtta polishundar deltog i polisutredningen om mordet på Liselotte från Timrå. En av de hundar som sökte i terrängen runt den nu morddömde 46-åringens stuga i Kramforstrakten var patrullhunden Lymmel från Umeå. Det var också han och hans hundförare som till slut hittade Liselotte.

Peter Gidlöf och hunden Lymmel hade den 18 oktober förra året sökt av området runt stugan i Kramfors utan att hitta Liselotte. Gidlöf fick då ytterligare ett område att söka av och åkte med Lymmel för att söka längs en väg, en bit bort från stugan.

– När jag sökt någon timme längs vägen, går jag ner i skogen igen. Då inser jag att det är ett stup rakt ner där. Vi går ner lite längre bort och vänder och går tillbaka till klippväggen. Då ser jag att det ligger någonting vid botten som inte stämmer in. Jag ser en filt, berättar Peter Gidlöf under vittnesförhöret i Sundsvalls tingsrätt.

Låg dold under filt

Hunden Lymmel springer före för att undersöka filten. Peter Gidlöf kallar då in Lymmel för att själv undersöka vad det kan vara.

– Då lyfter jag på filten och kan se en hand och jag ser att det är en människokropp där under.

Hör Peter Gidlöf berätta om sökandet efter Liselotte i klippet ovanför.

Åtta hundar med viktiga roller

Polishundarna hade en viktig roll under mordutredningen om Liselotte och totalt var det åtta hundar som tjänstgjorde. Här får du veta mer om fem av dem:

Polishundarna som jobbade i mordutredningen

Blenda, brottsplatsundersökningshund från Sundsvall

Cross, kriminalsökhund från Hudiksvall

Hjalmar, kriminalsökhund från Hudiksvall

Ixtra, kriminalsökhund från Luleå

Lymmel, patrullhund från Umeå

Modig, patrullhund från Sundsvall

Pino, patrullhund från Sundsvall

Ärras, kriminalsökhund från Östersund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.