Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen efter Hanssons relation kända redan för ett år sedan – hölls inom snäv krets Foto: Pierre Ragnehag SVT

Påtryckningarna efter Hanssons relation kända redan förra året – hölls inom snäv krets

Uppdaterad
Publicerad

Redan i oktober förra året fick både kommundirektören i Sundsvall och ledande socialdemokrater i kommunen information om de påverkansförsök kommunalrådet Bodil Hansson (S) utsatts för av den man hon haft en relation med, den idag åtalade ex-vd:n för kommunala Skifu.

Men ärendet lämnades utan åtgärd – med motiveringen att Hansson vidtagit tillräckliga åtgärder och att hela affären var av privat natur.

I oktober 2021 träffades kommundirektör Jonas Walker och Niklas Säwén (S), i dag kommunstyrelsens vice ordförande, för att diskutera de uppgifter bägge hade fått: Att kommunens ledande politiker Bodil Hansson haft en relation med ex-vd:n för det kommunala bolaget Skifu, idag åtalad för bland annat mutbrott.

Det stod också klart att ex-vd:n via sms ska ha försökt förmå Hansson att bland annat göra sig av med Skifus ordförande Johan Nikkula som var den som polisanmälde vd:n 2020 efter att ha tagit över ordförandeposten.

– Vid den här tidpunkten hade det här blivit mer omfattande och riktat sig mot fler personer, bland annat Hanssons familj, säger Niklas Säwén.

”Tillräckliga åtgärder”

Men några åtgärder vidtogs aldrig. I stället bestämdes det att om det dök upp frågor kopplade till polisanmälan som berörde kommunstyrelsen så skulle kommundirektören kontakta Niklas Säwén.

Kommunens säkerhetschef kopplades aldrig in, och den politiska oppositionen fick inte heller veta något.

Men hade inte även ni ett ansvar att hantera frågan?

– Vi gjorde bedömningen att genom att hon berättade för för den högsta politiska ledningen och högsta tjänstemannaledningen, så vidtog hon tillräckliga åtgärder., säger Niklas Säwén.

”Väldigt privat process”

Det ger ett intryck av att ni försökte mörka hela saken?

– Den beskrivningen kan jag inte hålla med om, säger Niklas Säwén, och understryker åter att han uppfattar det som en ”väldigt privat process”.

Men hur kan en relation mellan en kommuns högsta politiska företrädare och en numer åtalad Vd för ett kommunalt bolag vara en privat fråga?

– Exakt hur påverkansförsöken sett ut och vilken omfattning de haft, det bedömer jag som en privat fråga, säger Säwén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet