Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen i Sundsvall kräver en oberoende granskning efter avslöjandena om relationen mellan Bodil Hansson och mutåtalade tidigare Vd:n för kommunala Skifu. – Situationen är allvarlig, tycker Alicja Kapica, moderat oppostionsråd (i mitten). Här med Liberalernas gruppledare Ina Lindström Skandevall och Ronja Strid, KD:s gruppledare. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Skifuskandalen: Oppositionspartier kräver oberoende granskning

Uppdaterad
Publicerad

För den politiska oppositionen kom uppgifterna om Sundsvalls kommunalråd Bodil Hanssons (S) förhållande med Skifus brottsåtalade ex-vd som en total överraskning.

De tre oppositionspartierna L, M och KD reagerar även starkt över uppgifterna att saken togs upp på ett möte för ett år sedan – men utan att några åtgärder vidtogs.

Under måndagen har företrädarna för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Sundsvalls kommun haft täta möten för försöka överblicka hela den uppkomna situationen.

Turerna och mörkandet har kan ha skadat kommunen ekonomiskt, menar Alicja Kapica, moderat oppositionsråd i Sundsvall.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Att relationen och textmeddelandena mellan Bodil Hansson och den nu åtalade vd:n var känt av både kommundirektören och ledande socialdemokrater utan att några åtgärder vidtogs är anmärkningsvärt, menar oppositionspartierna. Den åtalade vd:n har ju försökt förmå Hansson att fatta beslut som skulle gagna honom.

Oberoende granskning krävs

– Nej, man agerade inte, och efter av vad vi förstått var det fyra personer i kommunens ledning som valde att inte vidta åtgärder., säger Alicja Kapica.

Nu kräver de tre partierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att en oberoende utredning måste gå igenom det som har hänt:

– Det måste till för att kunna ta reda på vilken skada det här kan ha orsakat, vilka formella fel som begåtts och vilka risker kommunen kan ha utsatts för, säger Alicja Kapica. 

Niklas Säwén (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att han inte ännu tagit del av kravet på en oberoende granskning.

– Är det så att dom lyfter det är jag beredd att diskutera saken, säger han.

Oppositionspartiet Sverigedemokraterna kräver i dagsläget inte någon oberoende utredning.

– Det kommer genomföras en granskning av kommunen internt som vi vill se resultatet i från först och främst, för att sedan göra bedömningen om det krävs en oberoende granskning, säger Kevin Sahlin, ordförande för Sverigedemokraterna i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet