Peter Sjölund berättar hos Carina Bergfeldt om jakten på dubbelmördaren i Linköping. Foto: SVT

Peter från Härnösand löste dubbelmord: ”En overklig känsla men väldigt härlig”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges främsta ”DNA-detektiver” bor i  Härnösand. Han heter Peter Sjölund och i fredagskvällens talkshow med Carina Bergfeldt berättar han hur han lyckades spåra den skyldige till det brutala dubbelmordet i Linköping.

– En overklig känsla men väldigt härlig, så beskriver släktforskaren Peter Sjölund känslan när han förstod att han löst en av Sveriges svåraste kriminalgåtor på bara några veckor. Till sin hjälp hade han modern dna-teknik.

Seriemördare greps i USA

2018 greps den ökände ”Golden State-mördaren” av amerikansk polis och erkände sig skyldig till 13 mord. Jakten på mördaren pågick i fyrtio år men genombrottet kom då dna-spår lades upp på dna-orienterade släktforskarsajter. Det var första gången den här tekniken användes i polisiära sammanhang.

Lång utredning

Härnösandsbon Peter Sjölund är en av pionjärerna inom svensk DNA-släktforskning. 2020 engagerades han i jakten på en mördare i Sverige. Polisen hade då jagat den man som knivhögg 56-åriga Anna Lena Svensson och 8-åriga Mohamad Ammouri till döds på Åsgatan i centrala Linköping sedan 2004.

Polisutredningen var den näst största i svensk historia, bara Palmeutredningen var större. Trots det saknades resultat. Men Sjölund lyckades identifiera mördaren genom en kommersiell databas för dna-släktforskning kombinerat med familjesökning. Han fick forska 200 år bakåt i tiden och bygga ett släktnät där mördaren ringades in. Det tog honom fem veckor.

Mördaren greps och efter en matchning på 100 procent med gärningsmanna dna:t erkände han dådet. Då gick det också upp för Sjölund hur mycket hans upptäckt betydde för de anhöriga som drabbats av brottet.

– Det är nästan det som berört mig mest. Man har förstått hur mycket de har lidit under de här sexton åren, säger Peter Sjölund.

Gäst hos Bergfeldt

Peter medverkar som gäst i fredagskvällens talkshow med Carina Bergfeldt och där kan du höra mer om hur det gick till att lösa dubbelmordet och vad man kan använda den nya tekniken till.

Programmet ser du i SVT1 21:00 och på SVT Play från 17:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.