Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal från övningsledningen kommer finnas på plats och som kan svara på eventuella frågor från allmänheten. Foto: TT

Tidigare varnad Ångermanlandspolis sparkas om han fälls i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade polisens personalansvarsnämnd att den polisman från Ångermanland som tidigare fått upprepade varningar för olämpligt uppträdande i tjänsten kommer att avskedas från sin tjänst – om hans döms i det brottmål där han står åtalad för sju fall av dataintrång.

Regionpolischef Micael Säll Lindahl kommenterar det hela i videon här.

Åtalet mot polismannen kom i slutet av förra året, men målet har inte avgjorts i Ångermanlands tingsrätt ännu.

Polismannen misstänks för att i privat syfte gjort slagningar i polisens register på olika fordon som han varit intresserad av att köpa. I förhören säger han att han trodde att det han gjort inte var olagligt.

Nu har alltså polisens personalansvarsnämnd beslutat att om han döms i huvudsak för de punkter han står åtalad för i Ångermanlands tingsrätt så kommer han att skiljas från sin tjänst.

Det var dock en oenig nämnd som tog beslutet om polisens avsked. Ett av ledamoten menar att han inte anser att föreligger grund för skiljande från anställningen.

Tidigare fått flera varningar

Den aktuella polismannen har varit i blåsväder under cirka 15 års tid. De första anmälningarna mot honom inkom redan 2008.

Sedan 2018 har mannen fått fyra disciplinpåföljder från polisens personalansvarsnämnd för upprepade fall av olämpligt uppträdande i tjänsten. Bland annat ska han ha lämnat över två mobiltelefoner till en kvinna som var målsägande i en pågående förundersökning.

Mannen ska också ha fått en disciplinåtgärd efter ”gränslöst och missriktat engagemang” för en ung utsatt kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.