Den kvinnliga polisen får inte jobba kvar på grund av sin relation med ex-kollegan. Foto: TT

Polis sparkades på grund av relation med dömd ex-kollega

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten stäms i Arbetsdomstolen för att ha sagt upp en polis i Västernorrland på grund av sin relation med en fängelsedömd ex-kollega. Men facket anser inte att det utgör saklig grund för uppsägning och att Polismyndigheten genom trakasserier försökt provocera fram en egen uppsägning av kvinnan. Därför stämmer facket myndigheten.

Polismyndigheten anser att kvinnan blev omöjlig att omplacera efter att ha fråntagits sin säkerhetsklassning. Och detta ska hon ha fråntagits på grund av sin relation med ex-kollegan. Man uppger dock att man försökt finna andra arbetsuppgifter åt kvinnan som ska vara möjliga att utföra utan säkerhetsklassning.

Otillåten bestraffning

Polisförbundet pekar även på att Polismyndigheten ska ha dröjt med att underrätta kvinnan om uppsägningen. Det tog två månader. Enligt stämningsansökan framgår att facket kräver både skadestånd på 150 000 kronor, och att uppsägningen ogiltigförklaras. Facket menar att det inte finns någon saklig grund till uppsägningen, samt att Polismyndigheten genom beslut och vidtagna åtgärder mot kvinnan genomfört otillåten bestraffning eller disciplinpåföljd.

Stal polispistoler

Ex-kollegan är tidigare flitigt omskriven i media och dömdes av hovrätten till fängelse i två år för bland annat grov stöld av tjänstepistoler, smuggling av amfetamin och dopingbrott. Han ska utan tillstånd ha innehaft tre stycken hagelgevär, varav ett avsågat, samt ett kulgevär och ammunition. Han stal också utrustning från NUS i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.