• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På polisens spaningsfilmer från hösten 2018 träffar den 25-årige knarkkungen från Stockholm sina hantlangare på plats i Sundsvall. Men han har hittills inte misstänkts för brott i Sundsvall. Nu är han det, och begärd häktad i sin frånvaro. Foto: Ur polisens spaningsfilmer

Polisens spaningsfilmer: 24-årige knarktoppen besöker underhuggarna i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige man som pekas ut som måltavla för de senaste dagarnas spräng- och skjutdåd i Stockholmsområdet har länge bevakats även av polisen i Västernorrland.

24-åringen uppges vara en av dem som styr knarkhandeln i länet. SVT har tagit del av polisens spaningsfilmer när mannen träffar sina hantlangare på plats i Sundsvall.

Polisens spaningsfilmer från en förundersökning om grova narkotikabrott i Sundsvallsområdet visar när 24-åringen träffar sina ”medarbetare” på plats i Sundsvall vid flera tillfällen.

Vid ett av tillfällena träffas männen på Norra stadsberget, mitt på dagen och mitt bland folk på det populära utflykts- och promenadområdet, vid ett annat på kvällstid på en mörk och avskild plats väster om Sundsvalls centrum.

Våldsvågen i Stockholm

Flera personer dömdes senare för narkotikabrott. Däribland en man i 20-årsåldern som varit 24-åringens högra hand i Sundsvall och som i två domar dömts till sammantaget sju års fängelse för grova narkotikabrott på flera punkter. Ett straff han för närvarande avtjänar.

Åtalades inte

24-åringen från Stockholm åtalades inte den gången. Han figurerar i utredningen och är alltså bland annat filmad tillsammans med Sundsvallsbon i 20-årsåldern, men kunde inte knytas till narkotikahanteringen i det ärendet.

I början av december skottskadades en man i bostadsområdet Bosvedjan i Sundsvall. Ärendet utreds som försök till mord, och en ung kvinna som suttit häktad i utredningen i en och en halv månad misstänkt för delaktighet i brottet släpptes fri så sent som under fredagen.

Den här händelsen ska enligt uppgifter till Dagens Nyheter ha varit upptakten till den våldsspiral som eskalerat i Stockholms- och Uppsalaområdet de senaste dagarna med en rad spräng- och skjutdåd.

”Maktstrukturen ändrad”

Den beskjutne i Bosvedjan ska enligt DN:s uppgifter vara allierad med 24-åringen och ett konkurrerande brottsnätverk ska vara de som ligger bakom mordförsöket.

Enligt Gunnar Appelgren, polisens expert på kriminella gäng, har det förmodligen hänt något med maktstrukturen när det gäller knarkhandeln i Västernorrland och Sundsvall på senare tid som utlöst det vi nu ser i Stockholmsområdet – hör honom i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet