Skiss/grafik över kinesiska PTL:s planerade batteriindustri i Torsboda. Foto: PTL

PTL har lämnat in ansökan om miljötillstånd för fabriken i Torsboda – begär snabba ryck i processen

Publicerad

Kinesiska PTL har nu lämnat in sin ansökan om miljötillstånd för etablering och drift av sin planerade batteriindustri i Torsboda i Timrå.

Och bolaget vill ha snabba besked – redan i höst vill man börja bygga och under 2025 tänker man anställa runt 1000 personer.

I veckan kom den in till mark- och miljödomstolen i Östersund: ”Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till etablering och drift av anläggning för tillverkning av anodmaterial av artificiell grafit m m”, som bolaget självt formulerar det.

Och PTL:s ledning vill se ett snabbt domstolsbeslut i frågan. För det brådskar – om beskedet om miljötillståndet drar ut på tiden kan konkurrenter komma igång snabbare med produktion och leveranser till tillverkare av elbilbatterier, vilket vore ett bakslag menar bolaget.

Industrisatsning i Torsboda

”Produktionen skulle behöva påbörjas så snart det bara går”, står det i ansökan till mark- och miljödomstolen.

Uppfyller kraven – trots utsläpp

PTL anser att man uppfyller miljökraven som ställs, både när det gäller buller och utsläpp. Men bolaget tillägger i sin ansökan att det ändå kommer att ske en del utsläpp av bland annat koldioxid, svaveldioxid, kvävedioxider och partiklar.

Redan under nästa år ska PTL:s anläggning i Torsboda vara igång med produktion av 50 000 ton anodmaterial till elbilbatterier, vilket kräver omkring 1000 anställda. Efterföljande år ska produktionen ha fördubblats och fabriken ska då ha runt 1900 anställda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här i klippet ger SVT:s reporter Pierre Ragnehag er alla turer kring den stora kinesiska industrisatsningen i Torsboda – på 65 dekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet